Šta se dešava ako dvije sedmice jedeš bjelanjke za doručak?

Nekima su ona neizostavan dio doručka, drugi ih izbjegavaju zbog potencijalno lošeg učinka holesterola na krvne žile. Međutim, jaja imaju više pozitivnih učinaka nego što imaju onih negativnih.Christine Yu, instruktorica joge i fitness entuzijastica podijelila je svoje dvotjedno iskustvo u kojem je za doručak jela isključivo bjelanjke pripremajući ih na različite načine. Primijetila je pet bitnih stvari koje su joj se promijenile u svakodnevnom životu i ukazala na pozitivne i negativne strane ovog jelovnika.

Svako jutro jedno jaje...
Nutricionistica Karen Ansel opisala je bjelanjke kao superhranu, punu proteina, savršenu za kontroliranje apetita i izgradnju mišića. Iako su žutanjci ukusniji dio jajeta, oni su i puno kaloričniji te sadrže vise masnoća i kolesterola u sebi, pa se Christine odlučila na dvotjedni eksperiment u kojem ih je potpuno izbaciti iz jutarnjih obroka i zamijenila ih isključivo bjelanjcima.

Evo što je primijetila: 

1. "Bila sam sita cijelo jutro"
Christine priznaje da ju je na početku bilo strah kako će ostati gladnom bude li jela isključivo bjelanjke za doručak, no prevarila se. Kaže kako su ju dva do tri bjelanjka drži sitom skroz do ručka, a jela bi ih uz mladi luk, špinat ili voće.


2."Poboljšali su mi vježbanje" 

"Prije jutarnje tjelovježbe, moram nešto pojesti - po mogućnosti što lakše od čega neću imati osjećaj kao da imam kamenje u želudcu dok trčim", objašnjava Christine. Velika kajgana s jajima nije nešto što bi palo u tu 'lakšu' kategoriju, no dva kuhana bjelanjka su sasvim dostatna kao gorivo koje će te pokretati u teretani ili dok trčiš. Christine kaže kako je održala potrebnu razinu energije kroz cijeli trening, za razliku od 'pada' energije koji doživi nakon konzumiranja ugljikohidrata, poput banane ili tosta.

3. "Bjelanjci su poprilično dosadni"
 "Mogu jesti cijela jaja danima da mi ne dosade, no bjelanjke? Postanu vrlo brzo naporni. Iako bi pomislila kako je ovo savršena neutralna podloga za svaki doručak, bilo mi je vrlo teško održati raznolikost i zanimljivost obroka", priznaje Christine. Stvari bi se pogoršale kada bi ih pokušala umiješati s nečim, poput zobi, banane, mlijeka, cimeta i slično. Jednostavno ju nije moglo zadovoljiti okusom. Također, struktura im je često gumena pa nisu neka senzacija 'pod zubom'.
4."Nedostajali su mi žumanjci" 
Od okusa, preko teksture do boje, za Christine su žutanjci nešto što doručak čini zadovoljavajućim i posebnim, a pored toga, nedostajali su joj i nutrijenti koje bi inače dobila iz njih, poput vitamina B, E D, željeza, cinka i kolina. Ansel upozorava kako iako bjelanjci slove kao manje kalorični i puni proteina, tvoje će tijelo dobiti više energije ako pojedeš i žutanjak. On će ti dati i dodatnih 5 grama masnoća, što će te održati dulje sitom od samih bjelanjaka. "Potrošila sam jako puno jaja" Christine se požalila na količinu jaja koje je bacila, bez obzira koliko je žumanjke pokušavala iskoristiti u drugim receptima. Na kraju testa, ipak se odlučila vratiti cijelim jajima, ali je zadržala naviku od dva kuhana bjelanjka prije treninga!Želite li izgubiti kilograme, nemojte preskakati doručak. Studije potvrđuju da bi se na jelovniku trebala naći i jaja, zato samo naprijed.

Izvor:zdravakrava.24sata.hr

Primjedbe