Savjet ako vas boli koljeno nakon treniga


Bol u koljenu je, nažalost, uobičajena pojava kod sportista, a obično boli više od drugih zglobova.

"Razlog za to je činjenica da je koljeno zamršen zglob koji uključuje kosti, meniskus, mišiće, tetive i ligamente koji podržavaju zglob", pišu stručnjaci na portalu "Helt".

Ako postoji bilo kakvo oštećenje ili opterećenje na bilo kojoj od ovih komponenti, koljeno će vas sigurno boljeti.

Osim toga, mnoge tjelesne aktivnosti - trčanje, skakanje, istezanje, savijanje - zaista mogu snažno da opterete vaša koljena, a ako se tome dodaju i udarci i svakodnevno opterećenje zbog viška kilograma, rezultat će opet biti bol.

To se posebno odnosi na ljude koji ne vježbaju redovno, ali se uvijek trude da vježbaju maksimalnim intenzitetom. Tada su rizici od (hroničnog) bola još veći.

Bol, doduše, često nestaje nakon što prestanete da opterećujete svoja koljena, ali nekad je ozbiljniji.

Uobičajeni uzrok bolnih koljena kod mladih ljudi, naročito onih koji vježbaju snažno ili treniraju sportove visokog intenziteta jeste bol koji se često naziva sindromom trkačkog ili skakačkog koljena.

Karakteriše ga bol u mekom tkivu oko kosti i čašice. Tada se obično savjetuje liječenje u obliku pojačanog odmora s fizikalnim terapijama, kojima koljeno pokušava bolje da se stabilizuje.

Moguće je i da bol stiže zbog problema s hrskavicom u koljenu koja se troši kako starimo ili se jednostavno troši zbog isuviše intenzivne upotrebe, a tada ljekari obično savjetuju da se na neko vrijeme klonite svojih uobičajenih treninga i zamijenite ih laganijim vježbama koje najmanje opterećuju koljena.

U tom slučaju savjetuje se plivanje, rad na eliptičnim spravama ili vožnja biciklom, napolju ili na sobnom biciklu.

Ali, ako vas muči običan, klasičan bol, ni tada ne smijete da ignorišete problem jer će sigurno postati još gori zato što vas je upravo vaš način vježbanja doveo do tog stanja.

Naravno, misli se na vježbanje u pogrešnom položaju, s pogrešnom formom, jer upravo pogrešno korišćenje udova prilikom vježbanja najviše opterećuje tijelo.

Zato se, čak i ako mislite da je izvođenje vaših omiljenih vježbi uvijek savršeno, ali vas koljena i dalje ubijaju za vrijeme treninga, obavezno vratite osnovama.

Zamolite trenera ili stručnjaka da dobro motri na vas dok vježbate i ispravi sve što radite pogrešno, jer iako toga možda niste svjesni, samo malo jači nagib tijela može da dovede do velike neravnoteže koju ćete se truditi da ispravite tako što ćete snažnije opteretiti dijelove tijela koji prilikom vježbanja treba da vam služe za bolju stabilizaciju, piše "Index.hr". A to će bespotrebno opteretiti vaša koljena.

Kad je tijelo u ravnoteži, i opterećenje će biti ravnomjerno podijeljeno.

Ipak, pošto postoji mnogo različitih uzroka bolnog koljena, najbolje rješenje je odlazak ljekaru na savjetovanje.

Ljekar će najbolje znati šta je pravi uzrok i kako liječiti i izliječiti bol.


izvor: Index.hr

Primjedbe