Recept za čaj protiv Svih alergija!


U borbi protiv alergija može pomoći veliki broj biljaka i njihovih ekstrakata. U nastavku teksta navest ćemo recept za jedan od najefikasnijih čajeva za borbu protiv alergija.

Jedan od boljih načina smanjivanja simptoma alergija je upotreba ljekovitog bilja koje jača imunitet, a pomaže i redovito detoksifikacija jetre. Osim praćenja peludnog kalendara, dobro je ojačati imunitet prirodnim pripravcima, kako bi sezona proljetnih alergija prošla bez tegoba.

Čaj protiv alergija

Sastojci:
  • plod šipka 20 g
  • cvijet lipe 15 g cvijet bazge 15 g
  • majčina dušica 10 g
  • cvijet kamilice 10 g
  • plod anisa 10 g
  • list metvice paprene 10 g
  • cvijet nevena 5 g
  • cvijet crnog sljeza 5 g

Priprema:
Na litru hladne vode dodati 2 jušne žlice čaja. Kad zakuha, ostavi da lagano vrije jednu minutu, pa stavi na stranu pet minuta i procijedi. Pripremljeni čaj popij kroz dan. Ovaj recept se s vremenom mijenja, odnosno prilagođava osobi, ovisno o simptomima, pa ako osjetiš da se neki simptomi ne povlače, potraži savjet fitoterapeuta.



Čičak i kopriva za detoks jetre
Fitoterapijska tradicija pokazuje da i drenaža jetre dva puta godišnje (na proljeće i u jesen) donosi veliko olakšanje kod osoba sa sezonskim alergijama. U tom se slučaju koriste klasična fitoterapijska sredstva, poput SIPF/EPS artičoke, velikog čička ili maslačka, te dulja uporaba čaja od lista koprive. Uz pravovremeno uzimanje ulja crnog kima, postoji velika mogućnost da simptomi alergija budu maksimalno suprimirani. No treba imati na umu da se drenaža jetre ne smije provoditi kod oštećenja jetre ili kod korištenja nekih lijekova, pa se uvijek prije takvog tretmana treba savjetovati sa stručnom osobom. Ulje crnog kima (Nigella sativa) sve se više pokazuje kao odličan preparat za suzbijanje alergija. Crni kim nije poput ehinaceje, koja brzo diže imunološke resurse, pa je potrebno dulje uzimanje (barem dva do tri mjeseca) kako bi imao puni učinak.
Ukratko, dobro ga je početi koristiti dva do tri mjeseca prije sezone peludnih alergija.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr



Primjedbe