Ovo ulje je ključno za detoksikaciju jetre!

 
Dobrobiti ricinusovog ulja su često zapostavljene zbog njegove izrazite gustoće i posebne, vrlo ljepljive teksture.
Ovo dragocjeno ulje spravlja se iz sjemenki ricinusa, biljke koja je danas raširena diljem svijeta te često krasi okućnice i vrtove. Zanimljivo je da je proglašena najsmrtonosnijom biljkom na svijetu, ali se njezino ulje koristi u kozmetici i njezi kože i kose zbog hidratantnih svojstava, visokog udjela vitamina E i ricinoleične kiseline.

Za što se koristi ?
Koristila se još u drevnom Japanu, a spominju je i u starim zapisima Egipta 1550 godina prije Krista. Iako su joj sjemenke u određenoj količini otrovne, ulje se može koristiti do jedne žličice za internu primjenu prema Američkoj Agenciji za hranu i lijekove, prenosi Wellness Mama.
No, svakako, prije ikakvog internog korištenja najbolje je pitati svoga liječnika o učincima i primjeni, jer bi u bilo kojem drugom slučaju moglo izazvati velike probleme s probavom.
U svakom slučaju, ulje se može vanjski primjenjivati bez pretjeranog opreza, dapače uvelike se preporučuje za liječenja kožnih oboljenja i problema s kosom.

Oblozi od ulja
Jedan od efektivnih načina kako se koristi jest za detoksikaciju kroz obloge. Oblog se namoči određenom količinom ulja, ovisno o veličini i mjestu primjene, približi se nekom izvoru topline i tako ostane najmanje sat vremena kako bi se stimulirala limfna tekućina i jetrene funkcije.
Za razliku od nekih drugih metoda za detoksikaciju, ovo nema negativnih posljedica, a dosta ljudi koji su probali ovu metodu potvrđuju porast energije, poboljšan san i rješavanje kožnih problema.

Napomena: I za ovaj način korištenja ricinusova ulja trebalo bi se unaprijed posavjetovati s liječnikom, jer je svako oboljenje i organizam specifičan i individualan te se ne zna kako će točno utjecati na osobu.

Gdje ga prisloniti?
 Mjesto prislanjanja obloga ovisi o tome gdje su potrebne njegove dobrobiti:
-Na desnoj strani abdomena ili na cijeloj površini abdomena, oblog će pozitivno djelovati na jetru i probavni sustav.
-Postavljen direktno na istegnute zglobove ili mišiće pomaže smanjenju upala kod blažih ozljeda koje ne zahtijevaju liječničku intervenciju.
-Na donjem djelu abdomena pomoći će kod menstrualne boli i poteškoća.


Kako djeluje?

 Istraživanja su zasad pokazala kako ricinusovo ulje pomaže kod prirodne detoksikacije jetre, smanjenju upala, podrške zdravlja jajnika i mokraćovoda, cirkulacije limfne tekućine, neki su rezultati pokazali i pozitivno djelovanje na artritis te smanjenja tumora.

Priprema: Odreži veći dio obloga, (tkanine, gaze ili ručnika) i presavij ga na tri dijela tako da dobiješ tri sloja. Većina ovisi o mjestu gdje ćeš ga staviti. Dobro ga namoči u ulju (u staklenci ili posudi) i pričekaš da se ulje sasvim upije u oblog. Jedan se takav oblog može koristiti do 30 puta. Izvadi oblog iz ulja, sjedni ili legni na veći ručnik, krpu ili papirnatu podlogu i stavi oblog na željeno mjesto. Djelovanje ulja potaknut ćeš s izvorom topline, bocom vruće vode, grijalicom, električnim grijaćim oblogom i slično. Opusti se pola sata do sat i pol, uz neku knjigu, film ili seriju, iskoristi ovo vrijeme za meditaciju, vježbe disanja - sve što te opušta. Nakon toga se opusti i odmori i pobrini se da piješ dovoljno vode taj dan, kao i u svakom procesu detoksikacije.


Izvor: zdravakrava.24sata.hr

Primjedbe