Organskim povrćem i voćem protiv raka
Jeste li znali da neke vrste voća i povrća sadrže fitonutrijente koji ciljano uništavaju tumorske stanice, a da pritom ne diraju one zdrave?
Čudesno je to otkriće iz 2000. godine za koje su zaslužna dvojica britanskih znanstvenika – Gerry Potter i Dan Burke.
Oni su tijekom svog rada na usavršavanju sintetičke tvari za uništavanje stanica raka naišli na fitonutrijente prisutne u hrani kojima su dali naziv - salvestroli.
Sama riječ „salvestrol“ dolazi od lat. „salve“, što znači „spas“.
Salvestroli spadaju u veću skupinu fitonutrijenata koji se nazivaju fitoaleksini.
Riječ je o tvarima koje biljka proizvodi kako bi se zaštitila od gljivica, bakterija, virusa, insekata i ultraljubičastog zračenja.
Studije su pokazale da salvestroli djeluju snažnije protiv raka nego poznati nam prirodni sastojak resveratrol.
Protutumorsko djelovanje – glavna funkcija salvestrola
Salvestroli djeluju isključivo protiv stanica raka.
Oni su u stanju raspoznati enzim CYP1B1, koji je prisutan samo u stanici raka, no ne i u onoj zdravoj.
U onom trenutku kad prepoznaju taj enzim, otpuštaju posebne tvari metabolite koji automatski zaustavljaju rast stanica raka te ih u roku od 30 minuta potpuno unište.
Znanstvenik Gerry Potter otkrio je da ove tvari postaju aktivne samo u prisutnosti spomenutog enzima.
Enzim CYP1B1 otkriven je, primjerice, u stanicama raka mjehura, mozga, dojke, debelog crijeva, jetre, pluća, jajnika i u još nekim vrstama karcinoma.
Taj su enzim, koji je tipičan samo za tumorske stanice, britanski znanstvenici nazvali „trojanskim konjem“ smatrajući ga slabom točkom karcinoma.
Naime, baš kao što su Grci u namjeri da zauzmu Troju smislili trik s trojanskim konjem, i naše se tijelo mudro poslužilo stvaranjem enzima u stanici raka kako bi je u konačnici – upravo uz pomoć salvestrola - moglo uništiti.
Svakodnevnom konzumacijom hrane koja je bogata salvestrolima mogu se uništiti nakupine stanica tumora te spriječiti početni stadij raka da nastavi napredovati.
Salvestroli – samo u organskoj i netretiranoj hrani
Ovi se fitonutrijenti u većoj mjeri nalaze samo u organski uzgojenom voću, povrću i bilju.
Nažalost, moderne poljoprivredne metode uzgoja i industrijska proizvodnja jako su osiromašili nutritivne vrijednosti naše hrane.
Naime, studije su otkrile tužnu činjenicu: namirnice koje danas jedemo sadrže svega 10 posto količine salvestrola koju su hranom unosili u organizam naši preci prije stotinu godina.
Budući da su salsvestroli ljekoviti dio biljke, imaju gorak okus. A upravo smo se te zdrave gorčine, koja je, primjerice, bila prisutna u jabukama, željeli riješiti. Naime, kako bismo povećali prodaju voća, povećavali smo uzgoj sve slađih sorti. Stoga, danas u jabukama ima malo salvestrola.
U organskom voću i povrću ima čak 30 posto više salvestrola nego u onom neorganskom, koje se tretira fungicidima i drugim štetnim tvarima.
Voće i povrće koje je tretirano fungicidima prestaje proizvoditi salvestrole – jer im jednostavno nisu potrebni za obranu od nametnika.
Organsko voće koje sadrži salvestrole:
- jabuke
- naranče
- mandarine
- jagode
- brusnice
- kupine
- borovnice
- grožđe
- avokado
Organsko povrće koje sadrži salvestrole:
- kupus
- prokulice
- brokula
- cvjetača
- masline (kao i hladno prešano maslinovo ulje)
- paprike
- bosiljak
- peršin
- ružmarin
- timijan
- metvica
- kadulja
- maslačak
- artičoka
Rezultati su bili zapanjujuće dobri, pa je otkriće salvestrola nazvao najvažnijim nakon otkrića vitamina.
Ipak, potrebna su dodatna laboratorijska istraživanja da bi se dobila konačna potvrda o djelotvornosti salvestrola u koncentriranom obliku.
Dotad, najbolje je da jedete svježe voće i povrće, i to organsko i netretirano, kako biste se opskrbili barem malom dozom ove tvari koja vas može zaštititi od raka i tumora.
izvor: alternativa za vas
Primjedbe
Objavi komentar