Loš san može biti poguban za vaš organizam!

Nesanica zna biti veoma gadna kada potraje duže vrijeme, a svi smo barem jedno u životu imali takav period.
Ova pojava pogađa oko 25 posto stanovnika Hrvatske i sve je učestaliji problem u cijelom svijetu. Zbog ovog opasnog problema podjednako pate svi društveni slojevi, no čvrst i dubok san ipak najteže postižu žene.
Stručnjaci zato upozoravaju kako poremećaji spavanja i kronični gubitak sna mogu povećati rizik od bolesti srca i srčanog udara.
Zbog lošeg spavanja povećava se prekomjerna pospanost tijekom dana, pa se povećava i rizik od prometnih nesreća. Loše spavanje može dovesti do pretilosti, šećerne bolesti tipa 2 te povećava rizik za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti. Tu su i smetnje raspoloženja - češće obolijevanje od depresije, povećane sklonosti impulzivnim reakcijama .

Anketa provedena na 1300 ljudi iz cijele Hrvatske pokazuje da se jednako loše spava i na selu i u gradu, ali nesanica jače pogađa žene između 60 i 73 godine, kao i one lošijeg socioekonomskog statusa, bez stalnog zanimanja, te osobe izložene stresu zbog gubitka životnog partnera. Druga anketa pokazuje da Hrvati nikamo ne idu bez mobitela, pa čak ni u krevet, a 11 posto spava s mobitelom ispod jastuka.

Depresija
Depresija je zapravo prvi znak ozbiljnih problema s nesanicom i javlja se zbog manjka kvalitetnog odmora.

Prava doza sna
Ako dulje ne spavate dovoljno, izgubljeni sati sna se gomilaju te se stvara dug prema spavanju.

Slabije pamćenje
Mozak se tijekom noći odmara i priprema se za nove izazove, stoga ako niste spavali, vjerojatno ćete loše funkcionirati na poslu, teško stjecati nova znanja i loše se sjećati svih iskustava.

Rizik od hipertenzije
Visok krvi tlak jedna je od najčešćih posljedica nesanice. Češće se javlja kod starijih muškaraca, pogotovo ako je san loš i nekvalitetan na dugoročne staze.

Manja želja za seksom
Prema nekim istraživanjima umor ili nedostatak sna je u čak 53 posto slučajeva razlog zašto odbijamo seks. Stručnjaci smatraju kako manjak sna utječe na smanjenje libida, a sve to zbog manjka energije.

Nesreće
Manjak sna je jedan od najčešćih uzroka najstrašnijih nesreća na cesti jer smo usporeni i reagiramo na podražaje otprilike kao da smo puno popili.

Ni u krevet bez mobitela
Oko 11 posto Hrvata je toliko nerazdvojno od svog pametnog telefona da ga moraju držati pod jastukom ili u svojoj neposrednoj blizini dok spavaju.

Nesanica je sve veći problem
Čak 25 posto Hrvata pati od nesanice. Ovaj problem podjednako pogađa ljude u gradovima i selima, ali najviše pate žene u dobi od 60 do 73 godine.

Loša navika
Oko 53 posto Hrvata u krevet odlazi s mobitelom, a 11 posto spava s mobitelom ispod jastuka. Dokazano je da ovaj ritual itekako remeti dobar san.


Izvor: www.24sata.hr

Primjedbe