LJEKOVITE TAJNE LOVOROVOG LISTA !


Lovor (lat. Laurus nobilis) pripada porodici lovornjača, a porijeklom je iz Male Azije. Lovor je grm ili drvo, sjajnih i kožastih listova, dugačkih oko 7 do 10 cm. Popularan je kao začin i kao ukrasna biljka, a koristi se i u medicini.
Prema grčkoj mitologiji, lijepa nimfa Dafne se pretvorila u lovorovo stablo kako bi pobjegla od zaljubljenog Apolona. Lovor je tako postalo simbol Apolona te su se lovorovi vjenčići u njegovu čast davali pobjednicima i pjesnicima. Iz tog običaja proizašao je izraz laureat, koji na latinskom znači “ovjenčan lovorom”.

Aromatična riznica nutrijenata
Listovi su vrlo aromatičnog, ljutog, gorkog i jakog ukusa. Svježi listovi sadrže vitamin A, C, te vitamine B kompleksa. Od minerala su prisutni kalcijum, mangan, gvožđe, selenijum, cink i magnezijum.
U lovoru se nalazi oko 1 do 3 posto eteričnog ulja, kojeg čine cineol, eugenol, treslovine, seskviterpeni i gorke supstance.Eterično ulje lovora dobija se ekstrakcijom iz lovorovih listova. Cineol ima sposobnost antitumornog djelovanja na određene tipove stanica raka pomoću poticanja apoptoze (programirana smrt stanice).

Takođe je odgovoran za antibakterijsko, antifungalno (antigljivično) i umirujuće djelovanje lovora. Eugenol djeluje protiv epilepsije te ima sedativno djelovanje. Treslovine (tanini) imaju adstringentno svojstvo (supstance koje stežu) te pomažu pri liječenju proliva. Seskviterpeni djeluju protiv leukemije.
Sušeni plodovi lovora sadrže eterično ulje čiji sastav čine terpeni (cineol, terpineol, citral), seskviterpeni, miristinska kiselina.


Ljekovito djelovanje lovora
Listovi lovora zbog svog bogatog hemijskog sastava pružaju široki spektar ljekovitih prednosti. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti, a bio je vrlo popularan kod Grka i Rimljana.

1. Olakšava probavu
Listovi lovora se koriste kod problema s probavom. Imaju sposobnost smanjenja nadimanja. Listovi lovora smiruju rad želuca, podstiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda se koristi za podsticanje apetita.

2. Pomaže kod bolesti disajnog sistema
Kod bronhitisa, preporučuje se stavljanje obloga od lovora. Obloge se umaču u vodu u kojoj se kuvao lovor. Takve obloge pomažu pri jakom kašlju, bronhitisu i infekcija disajnog sistema.

3. Pomaže kod menstrualnih problema
Djelujući kao emenagog, listovi lovora mogu podstaknuti redovnu i normalnu menstruaciju. Njihova primjena može pomoći i u ublažavanju menstrualnih bolova. Takođe imaju sposobnost liječenja vaginalnog izlučivanja.
4. Smiruje nervozu i stres
Jedna od manje poznatih prednosti korištenja lovora jest u njegova prirodna umirujuća moć. Lovorovi listovi snižavaju nivo stresnih hormona u tijelu. Povećana količina stresnih hormona može biti štetna za zdravlje, a primjenom lovora postiže se smirenost i opuštenost.

5. Stimuliše imunološki sistem
Lovor je bogat vitaminom A i vitaminom C, te mineralom cinkom koji imaju važnu ulogu u održavanju snažnog i zdravog imuniteta. Vitamin A osigurava zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Vitamin C ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo čime jača imunološki sustav.

6. Djeluje antiseptično i antigljivično
Prema brojnim istraživanjima, eterično ulje lovora pokazuje brojna antigljivična i antiseptička svojstva. Lovor kao antiseptik štiti rane od infekcija i spriječava rast bakterija.

                                         
Ulje lovora
-Za jačanje imuniteta najefikasnije je lovorovo ulje, a posebno se preporučuje kada za rješavanje stresa. 
-Snažno djeluje kod jakih bolova uslijed grčenja mišića.
-Potiče cirkulaciju krvi i limfe.
-Odlično je sredstvo za prevenciju gripe i ostalih virusnih infekcija
-Smiruje glavobolje, a odlična je pomoć kada vas napadne migrena
-Smiruje bolne vene
Lovorov list se često primjenjuje u kozmetici. Dodaje se kremama, losionima i šamponima za masnu kozu te potiče njezin rast. 

Lovorov list protiv kašlja Ljekovita svojstva čaja od lovora pokazala su se i kod dijabetičara, a ako vas mući bronhitis ili kašalj, evo kako čete pripremiti čaj od lovorova lista.
-150 gr šećera
-10 lista lovora
-½ l vode
Pijte čaj dva do tri puta na dan dok vam ne bude bolje.

Lovorov list nam je svima dostupan i možemo ga kupiti u svim oblicima, dakle iskoristimo tu njegovu dostupnost i unaprijedimo svoje zdravlje !

Primjedbe