Kako prašak za pecivo iskoristiti u bašti :)




Mnoge probleme u bašti možete da riješite na jednostavan način – upotrebom praška za pecivo!
Mnogima je nepojmljivo kada čuju koristite prašak za pecivo u vašem vrtu ili preporodite vaš cvijetnjak uz pomoć praška za pecivo.
Sve ovo navedeno je zapravo jedna veoma korisna istina, koja pripomaže vrtu i cvijeću.
U nastavku pročitajte koji su to problemi, vjerujemo da će vam biti od koristi:

1.GLJIVICE
Pomiješajte četiri kašičice praška za pecivo sa oko četiri litre vode i dobićete domaći preparat za ubijanje gljivica na vašim biljkama. Sigurno ima manje hemikalija nego onaj kupovni.

2.KUPUSNI CRVI
Izmiješajte iste količine praška za pecivo i brašna i mješavinom pospite biljke, poput kupusa, brokolija. Crvi će uginuti.

3.ZA CVIJEĆE
Za cvijeće koje voli alkalno zemljište, kao što su begonije i hortenzije, napravite sljedeću mješavinu. Stavite kašičicu praška za pecivo u vodu i zalivajte ovo cvijeće. Ova mješavina pomoći će ovim biljkama da ljepše rastu i bolje cvjetaju.

4.PUŽEVI
Ako imate problema sa puževima koji jedu i uništavaju vaše biljke, postoji brzo rješenje. Uzmite malo praška za pecivo i pospite po puževima, vrlo brzo će uginuti. Pazite samo da ne oštetite listove biljaka.

5.KOMPOST
Ukoliko vam se kompost usmrdio, pomoći će vam prašak za pecivo. Dodajte kesicu ili dvije u kompost i posle kraćeg vremena smrad će polako da nestane.

6.ZA SAKSIJE
Prije nego što u saksije stavite zemlju, premažite je iznutra tankim slojem praška za pecivo. Ovo će doprinijeti da vaše biljke duže ostanu svježe u saksiji.

7.MRAVI
Jednostavno ovaj prah prospite na mravinjak. Nakon pola sata, sipajte i malo sirćeta i mravi će uginuti.

Izvor: novosti.rs

Primjedbe