Kako hormoni mogu uticati na izgled vašeg tijela ?


Hormoni su ti koji rade kao "poštar " u našem  tijelu prenoseći poruke od jedne stanice do druge posebnim oblikom kemijskog djelovanja utječući tako na ponašanje, apetit, seksualnu želju i puno više od toga. U puno većoj mjeri hormoni iaju veze sa našim izgledom i izgledom našeg tijela. 
Imate li i vi onaj jedan problematičan dio tijela čijim izgledom nikad niste zadovoljni koliko se god trudili dovesti ga u red? Stručnjaci kažu kako za to postoji znanstveno objašnjenje.
Prekomjerno debljanje na stanovitim područjima najčešće je rezultat hormonske neravnoteže, pokazuje istraživanje. “Životni stil, prehrana i genetika imaju veliku ulogu, ali dobra je vijest da postoje stvari koje možete poduzeti kako biste uravnotežili hormone i riješili se suvišnih masnoća. Samo najprije valja odrediti uzročnika”, napominje profesor fiziologije Saffron Whitehead.


Salo na stomaku ? ... Krivac: kortizol
Tijelo reagira na stres pojačanim lučenjem hormona kotrizola, koji oslobađa energiju za borbu, a ona dolazi u obliku masti i glukoze, koje se pohranjuju u središnjem dijelu tijela, blizu jetre. Klonite se stresa, koliko god to zvučalo kao klišej. Jedite manje obroke više puta na dan kako bi vaša razina šećera bila stabilna. Preporučuju se namirnice niske glikemijske vrijednosti, kao što su jabuke, kruh od cjelovitih žitarica te indijski oraščići. I nemojte trčati ili naporno vježbati dulje od 45 minuta jer i to potiče proizvodnju kortizola.

Velika stražnjica i zdepasta bedra ? ... Krivac: Estrogen
Previše estrogena može uzrokovati gomilanje masti na stražnjici i bedrima. Te masne stanice proizvode više estrogena, a zauzvrat se pohranjuje više masnoća. Pijenje previše alkohola čini da jetra ne može očistiti estrogen iz krvi. Sojini dodatci mogu smanjiti proizvodnju estrogena jer oponašaju sam estrogen. Ali, kako se zna premalo o tome, ne jedite velike količine. Hranjivi sastojci u brokuli reguliraju jetrene enzime. Ograničite meso i kavu, s obzirom na to da oni opterećuju jetru.
Natečeni zglobovi? ... Krivac: progesteron
Debeli gležnjevi često su rezultat zadržavanja tekućine, što može biti uzrokovano nedostatkom progesterona. Progesteron djeluje kao diuretik, ispirući višak tekućine iz tijela. Hrana bogata vitaminom E može potaknuti proizvodnju progesterona. To uključuje sjemenke suncokreta i maslac od kikirikija. Smanjite unos natrija jer je to ključ u reguliranju krvnog tlaka i razina tekućine u nogama i gležnjevima. Izbjegavajte prerađenu hranu kao što su gotovi obroci. I da biste poboljšali ljudski hormon rasta, spavajte dovoljno – HGH se kod odraslih osoba ispušta samo noću.

Natečeno i podbuhlo lice? ... Krivac: tiroksin
Natečeno lice, kao i mlohav vrat, mogu biti rezultat premalo tiroksina, hormona koji proizvodi štitnjača. Neaktivna štitnjača usporava metabolizam, što može uzrokovati nadutost. Preporučuje se uzimanje dodataka selena, koji pomaže vašem tijelu da učinkovitije koristi tiroksin. Ako puno sjedite, koristite kvalitetnu opremu kako biste bili sigurni da sjedite uspravno i uzimajte pauze. Primijetite li da ste pojačano umorni i da se neobjašnjivo debljate, obratite se liječniku. Ako vam se dijagnosticira hipotireoza, možete dobiti lijekove za zamjenu hormona.

Obješene nadlaktice?... Krivac: testosteron
Ljudsko tijelo proizvodi hormon koji se naziva DHEA (dehidroepiandrosteron), koji se pretvara u testosteron. DHEA pomaže u izgradnji mišićne mase. Kada razina testosterona padne prenisko, mišićna masa može biti zamijenjena masnoćom. To je najočitije na gornjem dijelu ruku, koje imaju velike mišiće. Razine testosterona u žena opadaju s godinama – vrhunac im je u dvadesetima, a do menopauze padnu za pola. Ali određena hrana pomaže. Konzumirajte više proteina, kao što su riba, jaja, tofu i orašasti plodovi. Cink, magnezij i vitamin B6 također potiču proizvodnju testosterona. U međuvremenu, istraživanje pokazuje i da redovit seks pomaže.Šlaufovi na leđima?... Krivac: hormon rasta
Valjci koji se prelijevaju preko stražnjeg dijela grudnjaka kod žena, mogu biti tu zbog niskih razina ljudskog hormona rasta (HGH). Tijekom noći, ženska hipofiza otpušta hormon rasta, koji stimulira masne stanice da oslobađaju energiju za popravak tjelesnih tkiva. Premalo HGH-a i masnih stanica ne primaju poruku da pretvore masnoću u energiju. Studije pokazuju da odrasle osobe kojima nedostaje HGH-a često imaju visok postotak tjelesne masti, osobito na leđima. Istraživanja sugeriraju da hrana bogata melatoninom, poput malina, može povećati sekreciju HGH-a do 157 posto. Melatonin aktivira oslobađanje hormona koji govore vašem tijelu da je vrijeme za spavanje. Druga studija otkrila je da hrana bogata aminokiselinskim glutaminom, kao što je jogurt, može povećati proizvodnju HGH-a.

Izvor:https://net.hr

Primjedbe