Hrana koja vam može spasiti život!

Poznato je da mnoge namirnice mogu naše tijelo učiniti zdravijim i otpornijim na mnoge neugodne simptome i bolesti, a svojim ljekovitim svojstvima i redovnom konzumacijom na taj nam način mogu i spasiti život.

Sve više ljudi svakodnevno bira zdravije namirnice i odriče se nezdrave, masne “junk“ hrane koja ne sadrži dovoljno hranjivih materija. Poznato je da mnoge namirnice mogu naše tijelo učiniti zdravijim i otpornijim na mnoge neugodne simptome i bolesti, a svojim ljekovitim svojstvima i redovnom konzumacijom na taj nam način mogu i spasiti život.

Pojam “superhrana“ odnosi se na namirnice koje imaju izuzetno visoki nivo fitonutrijenata, a ovo su neke od njih.


Noni

Noni posjeduje antitumorska i antiupalna svojstva, učinkovito smanjuje bol, regeneriše ćelije i jača imunitet. Noni je jedina biljka koja sadrži 155 biološki djelotvornih sastojaka. Plod ove biljke ima 800 puta više prokseronina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Prokseronin i prokseronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom tijelu stvaranje kseronina, najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u tjelesnim ćelijama. Potvrđeno je da Noni pomaže kod prehlade, gripe, probavnih tegoba, kožnih problema, bolova, migrene, infekcija itd.

Šipak

Kalorijski je siromašan, a sadrži vlakna i ugljikohidrate te vitamin B. Razna istraživanja pokazala su da je šipak bogat antioksidansima, a povećana konzumacija štiti kardiovaskularni sistem, utiče na usporavanje artritisa, ali dobro djeluje i na prostatu, krvni pritisak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje uopšteno. Sok od šipka pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca i smanjuje nivo LDL (lošeg) holesterola. Kada kupujete šipak, kupujte onaj teži – obično su ukusniji.

Kakao

Da biste uživali u svoj njegovoj ljekovitosti, konzumirajte kakao koji nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 stepeni C, jer u tom slučaju su očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi. Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidanasa u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova, piše Alternativa za vas. To je 14 puta više antioksidanasa nego u crvenom vinu i 21 puta više nego u zelenom čaju. Kakao sadrži visoke količine magnezijuma – minerala koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom prehranom. Ako patite od manjka željeza u organizmu, sigurno će vam se svidjeti činjenica da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314% preporučene dnevne količine željeza.

Kokos

Mnogi nutricionisti danas smatraju kokos pravim čudom. Mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita. Molekularna struktura kokosovog mlijeka je identična ljudskoj krvnoj plazmi. Konzumiranje kokosovog mlijeka je poput mini-transfuzije krvi. Masne kiseline iz kokosovog ulja organizam šalje direktno u jetru, gdje se one odmah pretvaraju u energiju. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje. Ulje kokosa posjeduje antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Stanovnici tihookeanskih ostrva smatraju ovo ulje darom prirode i lijekom za sve bolesti.

Bijeli, zeleni i crni čaj

Bijeli, zeleni i crni čaj sadrže raznovrsne polifenole, koji se uspješno bore protiv slobodnih radikala, odgovornih za oksidaciju ćelija, odnosno ubrzano starenje i nastanak nekih zloćudnih i degenerativnih bolesti.

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

Primjedbe