Crno vino - za zdravlje usne šupljine !


Od davnina su poznati benefiti umjerene konzumacije crnog vina, a neke od njih ćemo samo spomenuti: 
-Snižava razinu holesterola;
-Štiti srce;
-Regulira razinu šećera u krvi;
-Čuva mozak;
-Jača imunitet;
-Sprečava nastanak raka;
-Potiče mršavljenje...
, a novo istraživanje sugerira da sadrži tvari koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni. 

Znanstvenici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC. No stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerirala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u suradnji s 'dobrim' bakterijama u probavi.


U okviru istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry, znanstvenici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Uspoređivali su učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni. Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilijepe no polifenoli su bili učinkovitiji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani - za kojeg se vjeruje da je oralni probiotik koji stimulira rast dobrih bakterija polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija. To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog liječenja.

Znanstvenici priznaju da je ograničenje njihova istraživanja to da je provedeno izvan ljudskog tijela na stanicama koje su simulirale tkivo desni.Oni također napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj šupljini, mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu caklinu.

Da bismo ostvarili sve te benefite crno vino treba da konzumiramo u umjerenim količinama, a ako niste sigurni koliko je to tačno onda vam donosimo odgovor i na to pitanje:
Što je to umjereno pijenje? Studije kažu da je to kod muškaraca konzumiranje 25 do 40 grama alkohola, a kod žena nešto manje. Drugim riječima, tri decilitra vina kod muškaraca, a 1,5 decilitar kod žena .

Izvor : 24sata.hr

Primjedbe