7 znakova koji govore da imaš problem s bubrežnim kamencom!

 
 
 Prisutnost kamenaca u mokraćnom sustavu (urolitijaza) može dovesti do renalnih kolika, tj. izrazite boli sa širenjem u prepone uz mučninu i povraćanje.
Bubrežni su kamenci male, tvrde nakupine minerala koje se mogu formirati u tvojim bubrezima.  Dok su učestaliji kod muškaraca, ipak je svatko pod rizikom, dodaje dr. med. Ralph V. Clayman, profesor na odjelu urologije Sveučilišta u Kaliforniji u Irvineu. Nije još razjašnjeno zašto je tako, ali zna se da se kamenci često povezuju s većim unosom soli u organizam te dehidracijom, kaže Norouzi. Mogu se liječiti na nekoliko načina, ali većina će njih izaći mokrenjem, što nije nimalo "zabavno", nadodaje, dapače, vrlo bolno. 
Veći se kamenci mogu razbiti u više manjih pomoću posebnog alata s energetskim valovima da olakšaju proces izbacivanja.

Ono što je vrlo bitno je činjenica da se simptomi bubrežnih kamenaca kod žena mogu često zamijeniti za simptome infekcija urinarnog trakta, pa čak i apendiksa, tj. crvuljka, napominje Clayman. Zato je vrlo bitno upamtiti ove simptome kako bi mogla pravovremeno reagirati:
 
1. Bol u trbuhu, leđima ili s bočne strane 
Clayman objašnjava kako do ovoga dolazi kada je mokraćovod, cjevčica kroz koju prolazi mokraća od bubrega do mjehur, blokirana kamencima. To uzrokuje snažnu bol oko tvojih bubrega (u srednjem dijelu leđa), no može se i manifestirati na donjem dijelu abdomena te bedrima. Postane li ta bol nepodnošljiva i ne dopušta ti da sjediš mirno ili pronađeš neku poziciju u kojoj ti je udobno, obavezno zamoli nekoga da te odvede liječniku.
 
2. Pecka te dok mokriš 
Događa se uglavnom onda kada kamenac napušta mokraćovod i ulazi u mjehur, kaže Norouzi. To stimulira tvoj mjehur i iritira ga, što mokrenje čini iznimno neugodnim.

3.Krv u urinu 
Baš kao i unutrašnjost tvojih usta, sluznica tvojih bubrega i mjehura je vrlo osjetljiva, objašnjava Norouzi. Grebu li ju kamenci ili ju pak iritiraju, krv bi mogla procuriti u tvoj urin. Ako je tvoja mokraća crvena, ružičasta ili smećkasta, a sigurna si da nisi dehidrirala ili se najela cikle prije toga, trebaš potražiti liječničku pomoć. 
 
4.Moraš stalno mokriti, ali pomalo 
Ako moraš stalno ići na WC, a kada konačno sjedneš na školjku ispustiš par kapi, to bi moglo ukazati na kamenac koji se kreće mokraćovodom, objašnjava Kaufman. Kada se ovo događa, kamenac iritira tvoj mjehur i tjera te da ideš više na WC od uobičajenog. Štoviše, ako je kamenac veći, mogao bi kompletno blokirati mokraćovod. Ovo isto zahtijeva hitnu liječničku intervenciju, čak i ako nemaš drugih simptoma uz ove.


5.Mučnina i povraćanje 
Ovo bi mogao biti znak da ti je bubreg zablokirao, to znači da je mokraćovod ili potpuno ili djelomično začepljen, sprječavajući urin da se kreće prema mjehuru, objašnjava Clayman. Tvoja crijeva i bubrezi dijele iste živce pa začepljeni bubrezi mogu utjecati na probavni trakt, što će uzrokovati osjećaj muke te povraćanje. 
 
6.Izuzetno smrdljiva mokraća 
 Kako su svojim sastavom kemijska nakupina, ovaj bioprodukt organizma može uzrokovati vrlo neugodan miris mokraće. 
 
7.Vrućica i zimica 
Očito, ovi simptomi nisu isključivi za bubrežne kamence, no ako idu na listu uz par gore spomenutih, mogli bi biti problem zbog kojeg se definitivno treba potražiti liječnička pomoć. 
 
Izvor:  zdravakrava.24sata.hr

Primjedbe