Upalu sinusa ne smijete ignorisati jer to može biti opasno !!!


Svako od nas se barem jednom susreo sa jakom prehladom koja veoma često može sa sobom donijeti neugodnosti kao što su bol u sinusima, iscjedak iz nosa, povišenu temperaturu... Ukoliko ne obratimo pažnju na ove simptome , oni često mogu prerasti u nešto veće ...
Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan prehladom, a ostali su uzroci bakterije, alergije i gljivične infekcije. Karakterizira ga otežano disanje kroz nos, natečenost lica i područja oko očiju, a mogu se javiti i bol u licu ili glavobolja. Njemački otorinolarginolozi upozoravaju zašto se akutni sinusitis ne smije ignorirati, odnosno ne liječiti.
Nos koji curi u kombinaciji s bolom ili osjećajem pritiska na lice može biti indikator sinusitisa, stanja koje karakteriziraju upaljeni ili otečeni sinusi, tvrde otorinolaringolozi.

Ako se ta akutna upala u potpunosti ne izliječi, postoji mogućnost da će se ponavljati, upozoravaju liječnici. Sinusitis je definiran kao kroničan ako se pojavi više od četiri puta godišnje ili traje duže od tri mjeseca. Prvi su simptom toga stanja sinusi i nosni kanali začepljeni sluzi. U takvom vlažnom i slabo prozračenom okruženju brzo se razvijaju uzročnici bolesti, što može dovesti do upale.
To stanje može biti uzrokovano infekcijom, ali i nosnim abnormalnostima poput izraslina ili nepravilne nosne pregrade. 



Isprobajte prirodni lijek protiv svake prehlade!

Zahvaljujući snažnim antibakterijskim i antiupalnim svojstvima sastojaka od kojih je radi, ovaj napitak sjajan je saveznik u borbi protiv prehlada i dosadnih bakterija koje nam ovih dana uzrokuju upale grla i druge tipične "zimske" zdravstvene probleme.
Možete ga piti kao preventivu kako biste izbjegli sezonske tegobe, a pomoći će i oslabljenom imunitetu kojem nikako ne odgovaraju ovako nagle i velike promjene temperature.

SASTOJCI ZA PRIRODNI LIJEK PROTIV PREHLADE:
-sok od 1 limuna
-1 komadić svježeg đumbira veličine 5 cm
-pola češnjaka
-pola šake peršinovog lišća
-1 zvjezdica anisa
-1 velika žlica meda
-pola male žlice cimeta u prahu
-3 dcl vode

PRIPREMA NAPITKA
U lončić stavite vodu, đumbir, peršin, anis i očišćeni češnjak. Pustite da uzavri na laganoj vatri i prokuhajte sastojke 3 minute, a zatim procijedite. Stavite med, sok od limuna i cimet u napitak, promiješajte i popijte.

7 trikova koji će umiriti grlo preko noći!


1. Čaj od kajenskog papra
U lončić s vodom dodajte čaj od limuna, čaj od mente, sok jednog limuna, žličicu meda i malo kajenskog papra u prahu ( na vrh noža). Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre prije nego zakipi. Pijte dok je još vruće.

2. Bakin recept protiv grlobolje
U 250 ml vode dodajte dvije žličice meda i dobro zagrijte (pazite da ne zavrije). Maknite s vatre i iscijedite otprilike dvije žličice soka svježeg limuna. Za jači okus možete dodati i žličicu smeđeg šećera.
Pomiješajte žlicu šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola žličice cimeta. Dodajte 250 ml mlijeka i dobro zamutite. Stavite na laganu vatru i miješajte. Maknite s vatre prije nego mlijeko zakipi i dodajte žlicu meda. Servirajte dok je vruće.


3. Mliječni napitak s cimetom
Pomiješajte žlicu šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola žličice cimeta. Dodajte 250 ml mlijeka i dobro zamutite. Stavite na laganu vatru i miješajte. Maknite s vatre prije nego mlijeko zakipi i dodajte žlicu meda. Servirajte dok je vruće.

4. Biljni čaj s rakijom
Pomiješajte zeleni čaj, kamilicu i čaj od limuna i dobit ćete zdravi napitak pun antioksidansa. Dodate li tome još i žličicu meda, limunov sok, đumbir i malo rakije osjećat ćete se kao da ste popili prirodni analgetik.

5. Grgljanje
Napravite fiziološku otopinu od 250 ml vode i čajne žličice soli. Mješavinu stavite na vatru i prokuhajte. Uzmite veći gutljaj tekućine, zabacite glavu i grgljajte. Tekućinu nemojte gutati već je nakon desetak sekundi ispljunite.
Ponovljajte to najmanje pet puta dnevno dok simptomi grlobolje ne nestanu. Grgljanje fiziološkom otopinom smanjit će simptome bolnog grla i pomoći kod izbacivanja virusa iz organizma.

6. Inhaliranje
Zakuhajte tri šalice tople vode i uronite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svježeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tekućinu u veću zdjelu ili posudu za inhlairanje.
Uzmite čisti ručnik i prebacite ga preko glave. Nagnite se, prekriveni ručnikom, nad posudu i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta.Grlobolja će tako biti ublažena zbog čega ćete lakše zaspati.

7. Topli oblog

Napravite čaj od suhih cvjetova kamilice i dok je još vruć uronite u njega čisti ručnik. Kada se čaj malo ohladi dobro iscijedite ručnik, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se oblog ohladi ponovno zagrijte čaj i ponovite postupak.

Izvor:dnevnik.hr

Primjedbe