Sušenje veša na radijatoru može biti opasno!


Sa dolaskom hladnog vremena mnogi problem sušenja veša rešavaju pomoću radijatora, međutim, stručnjaci napominju da to može biti izuzetno opasno.
Najzdraviji načini sušenja odjeće je vani, čak i zimi kada su niske temperature.

Iako je zima nezgodno razdoblje po pitanju sušenja veša, a radijatori se čine kao idealno rešenje, to ipak nije dobro, upozoravaju stručnjaci. Brzo rješenje često je i pogrešno, a sa sobom povlači i niz zdravstvenih rizika.
Naime, čestim sušenjem odeće na radijatoru jako se povećava nivo vlage u domu, a to povećava i šanse od stvaranja pljesni i gljivica. Posebno se to odnosi na Aspergillosis, gljivičnu infekciju koju uzrokuje pljesan, a koja može uticati na respiratorni sistem.

Može se proširiti i na ostale dijelove tijela, a posebno je opasna ako već imate neko plućno stanje poput astme ili cistične fibroze, ili naprosto oslabljen imunološki sistem. Aspergillosis se može liječiti.
Povremeno sušenje nekoliko komada odeće na radijatoru neće biti problem, ali konstantno sušenje na taj način, posebno ako ne prozračujete nekoliko puta na dan prostorije, može značajno uticati na zdravlje.

Redovito provjetravajte
Teška astma dobro je prepoznata kao problem, no povezanost s alergijom na gljivice nije dobro uspostavljena u mnogim liječničkim umovima. Povremeno sušenje čarapa ili pokojeg ručnika na radijatoru, neće uzrokovati značajne negativne posljedice, ali redovito sušenje rublja u zatvorenom prostoru bez provjetravanja, moglo bi predstavljati problem.


Zato ukoliko nemate druge mogućnosti za sušenje rublja osim na radijatorima, toplo vam preporučujem redovito provjetravanje stana ili kuće.

Primjedbe