PAZITE! OTVORENI SIRUP ZA KAŠALJ JE ISPRAVAN SAMO MJESEC DANA !!!


Svakodnevne aktivnosti ukućana naravno sa sobom nose i rizik od ozljeda i pojave bolesti, a zbog toga je poželjno da poznajemo prvu pomoć , i u kući imamo najnužnije lijekove, zavoje i sličan pribor. Naravno treba da povedemo računa o validnosti istih.
Uz lijekove koje ukućani inače koriste kao dio redovite terapije, svako bi kućanstvo trebalo imati ormarić s lijekovima za samoliječenje manjih zdravstvenih problema i simptoma, kao što su manje porezotine, opekline, povišena temperatura, grlobolja, kašalj, začepljen nos i slično.

Sadržaj obiteljske apoteke ovisit će o broju, zdravstvenom stanju i dobi ukućana, a kada ih nabavljamo obavezno se treba posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom, kako bi se izbjegle nuspojave nastale zbog kontraindikacija, klinički značajna interakcija, duplikacija terapije.

Kvaliteta i sigurnost


Posebno je dobro imati kod kuće proizvode koji se koriste za simptomatsko liječenje prehlade, dakle lijekove protiv bola i za snižavanje temperature - dodaje sugovornica.

Važno je voditi računa o tome da nabavljamo isključivo lijekove koji su odobreni od odgovarajuće institucije (HALMED), koji su kvalitetni, sigurni i učinkoviti, ako ih upotrebljavamo u skladu s uputama, te da ih pravilno čuvamo i redovito provjeravamo rok trajanja, odnosno zamijenimo one čiji je rok trajanja prošao. Osim toga, kod nekih je lijekova jako važno voditi računa i o uvjetima čuvanja te rokovima koji vrijede nakon što smo ih otvorili, što je obično navedeno na ambalaži, ili u uputama o primjeni lijeka, što posebno vrijedi za kapi za oči, neke biljne sirupe, probiotike i slično.

Pravilno skladištenje je jako važno


Neki lijekovi i nakon što su otvoreni vrijede do roka valjanosti navedenog na ambalaži, no njihova učinkovitost može se jamčiti jedino ako su uistinu skladišteni u skladu s preporukama o čuvanju. Na primjer, glicerolski čepići za djecu kod konstipacije (zatvora), ili čepići za snižavanje tjelesne temperature (paracetamol, ibuprofen), moraju se čuvati na temperaturi do 25 stupnjeva, jer se lako otapaju i deformiraju na temperaturama višima od tjelesne temperature, osobito ako ih nosimo u torbama za plažu i slično - upozorava magistra farmacije Anita Galić iz HFD-a.

Kako je u tijeku sezona prehlada i gripe, dobro je znati da ni otvorene sirupe za kašalj ne moramo čuvati u hladnjaku nego na sobnoj temperaturi (naravno, ako u uputama ne piše drukčije te ako je temperatura u prostoriji niža od najviše propisane za čuvanje lijeka), i to što dalje od izvora svjetlosti, vlage i topline, te izvan dohvata djece, zbog moguće opasnosti predoziranja, kaže Gavrić.

Ako je sirup pravilno čuvan, pacijentima savjetujemo da su sigurni za primjenu ako nisu otvoreni dulje od mjesec dana, ali to piše na ambalaži ili uputi o lijeku - zaključuje sugovornica.

Što treba imati u kućnoj apoteci?


1. Osnovni pribor za prvu pomoć: flasteri u nekoliko veličina, sterilne komprese i gaze u nekoliko veličina, zavoji različitih širina i dužina, škarice, univerzalni antiseptik za dezinfekciju rana, mast za opekline, prašak za rane koji potiče zacjeljivanje.

2. Za ublažavanje ili uklanjanje manjih zdravstvenih problema: kvalitetan toplomjer, lijekovi za snižavanje povišene tjelesne temperature, paracetamol (npr. Lupocet, Plicet, Lekadol, Panadol), lijekovi za ublažavanje bolova (analgetici) – primjerice Ibuprofen, Neofen, Nurofen, medicinski ugljen kod trovanja hranom i za ublažavanje proljeva, prašak za nadoknadu tekućine i elektrolita kod povraćanja i proljeva, repelent protiv kukaca, antihistaminski gel, krema ili mast kod alergijskih reakcija na koži, kapi ili sprej protiv rinitisa izazvanog prehladom, peludnom hunjavicom, upalom sinusa i slično.

3. Ovisno o potrebi: Ako ste skloni čestom izbijanju infekcije virusa Herplex simplex, nabavite kremu koja ublažava i zaustavlja izbijanje “groznice”. Ako ste skloni jakim alergijskim reakcijama kod uboda insekata, ili proljetnim alergijama, bilo bi dobro da u kućnoj apoteci imate i neki antihistaminik. Imate li problema s povremenom opstipacijom, nabavite neko sredstvo za ublažavanje zatvora, a ako imate učestale probleme sa žgaravicom ili refluks, nabavite lijekove koji ih ublažavaju.

Izvor: 24sata.hr

Primjedbe