Otkrijte čari čaja od koprive !



Ponekad, u potrazi za rješenjem naših zdravstvenih problema, zaboravimo na to, da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam da dohvat ruke prirodni i besplatni lijekovi.
Tako sam i ja bila iznenađena, kada sam naišla na ovaj članak, koji govori o običnoj koprivi.Iako smo svi ponešto čuli o ljekovitosti koprive, ne znam koliko nas je svjesno toga, koliko je ona zapravo ljekovita.
Kopriva je izuze tno ljekovita biljka koja je kroz povijest služila za liječenje raznih bolesti, a najčešće ju konzumiramo u obliku čaja.
„Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive."
Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva.
U drevna vremena kopriva je bila vrlo cijenjena. Na slici Albrechta Duerer (1471 - 1528) možemo vidjeti anđela sa koprivom u rukama.

Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.

Od koprive možemo raditi čajeve, razna variva, juhe, sirupe, ali i slastice.Kopriva raste u Europi, Sjevernoj Americi, Aziji i Africi, a neka njezina ljekovita svojstva su nezamjenjiva.
Zdravstvene prednosti koprive su:
-koristi se kod infekcije mokraćnog sustava,
-koristi se za smirivanje upale desni i mokraćnog mjehura,
-prevencija nastanka bubrežnih kamenca,
-pročišćavanje krvi,
-jačanje imuniteta,
-liječenje slabokrvnosti,
-obnova hrskavica,
-liječenje reume,
-sprječavanje opadanja kose,
-reguliranje probave,
-poticanje sna,
-smirivanje napetosti,
liječenje želučanih tegoba,
liječenje plućnih bolesti,
-liječenje bolesti jetre,
-zaustavljanje krvarenja,
-liječenje virusnih i bakterijskih infekcija,
-ublažavanje simptoma alergije.

Donosimo vam par korisnih recepata za upotrebu koprive u korist vašeg zdravlja:

Čaj od koprive
Na jednu čašu vode se stavi jedna vrhom puna čajna žlica koprive (lišća i stabljika).
Vrelu vodu prelijte preko koprive, poklopite i ostavite na 5 minuta. Procijedite i popijte malim gutljajima.
               

Tinktura od koprive
U proljeće ili jesen iskopajte korijenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati!), sitno narežite i stavite u staklenu flašu.
Prelite sa osamdeset postotnim alkoholom. Ostavite flašu na toplom mjestu 14 dana i povremeno ju protresite. Procijedite kroz filter za kavu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.

Kupka od koprive
Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte sa vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procijedite i uljite u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba biti ugodno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte se tuširati – samo se lagano obrišite sa ručnikom. Budite na toplom još bar sat vremena.   

Kupka za noge

Uzmite jednu punu šaku korijena koprive i dvije pune šake lišća i stabljika koprive i namočite preko noći u 5 litara hladne vode. Slijedeći dan to zakuhajte i pustite da se ohladi. Ovu otopinu možete koristiti 2 puta kao kupku za noge.

Tretman za kosu
                    

Dvije pune šake svježe ili suhe koprive stavite u lonac sa 5 litara vode. Zakuhajte, isključite vatru i ostavite na 10-15 minuta. Procijedite, ohladite i operite s tim kosu.

Izvor:www.centarzdravlja.hr

Primjedbe