Imate stvarno užasan dan? Evo lijeka :)



Najradije biste cijeli dan ostali u krevetu? Nekako ste preosjetljivi i samo što se ne rasplačete? Vrijeme je da preokrenete dan koji je očito krenuo po zlu.

Evo nekih od načina na koji možete jaefikasnije popraviti svoj dan: 

1. Pokrenite životne sokove
Čuli ste za endorfin? Ovaj neurotransmiter naziva se i hormon sreće jer ga tijelo, na primjer, ispušta nakon vježbanja, pa se osjećamo sretno. Ako se osjećate potišteno, vrijeme je da ustanete i krenete u šetnju. Mala tjelesna aktivnost dovoljan je poticaj za oslobađanje hormona sreće. Slobodno uz šetnju dodajte i neki muzički miks. Svi znamo pjesme koje odmah podižu raspoloženje!

2. Uz doručak redovno popijte omega-3 dodatak prehrani (brže rješenje donosi čokolada).
Omega-3 masne kiseline odlične su za mozak. Ako ih uzimate redovno, raspoloženje će vam se uskoro popraviti. Budite uporni, a za početak možete uzeti i dvije kapsule dnevno. Za brzo rješenje pojedite malo čokolade s minimalno 70 posto kakaoa. Gorka čokolada poboljšava protok krvi u mozgu.

3. Skuhajte čaj
Kuhanje čaja je vrlo smirujuće. Ima gotovo ritualni učinak. Osim toga, čaj sadrži L-teanine koji tjeraju anksioznost i poboljšavaju raspoloženje.

4. Miris agruma
Nema jednostavnijeg načina za stimulisanje centra za zadovoljstvo u mozgu. To mogu biti mirisne svijeće ili neki prirodni miris.

5. Pospremite nešto
Nered utiče na pojavu tjeskobe. Odaberite nešto što vas muči – ormar, ladica, košara za rublje… I bacite se na posao. Ne pretjerujte s poslom, nego se usredotočite samo na manji zadatak. I jedna sređena ladica donijeće olakšanje.

6. Dotjerajte se (obucite se lijepo, našminkajte i sredite frizuru)
Probudili ste se neraspoloženi? Uredite se. Ako imate vremena, tokom dana otiđite na frizuru. Ako i ne uspijete u potpunosti otjerati neraspoloženje, barem ćete lijepo izgledati i sačuvati dostojanstvo. I pokazaćete borbeni duh, a to je već sasvim lijepo postignuće.

Izvor: net.hr

Primjedbe