Da ispucale pete postanu prošlost !!!

Da li imate ispucale pete pa izbjegavate sandale jer mogu da se vide? Želite da ih se riješite? Malo smo istraživali i saznali kako možete doći do glatkih stopala!
Ispucale pete izgledaju grozno i nimalo ženstveno. Kada dođe lijepo vrijeme svi se bacamo na “proljetno čišćenje”, pa uklanjamo sve nedostatke koje smo skrivali tokom zime. Tražimo način da smršamo, da se riješimo celulita i dovedemo u red sve dijelove tijela koji mogu biti izloženi pogledima. Ali ljepota stopala nije jedini razlog da pozabavite njihovim dotjerivanjem i liječenjem. Ukoliko to ne uradite, one mogu postati i vrlo bolan i neugodan problem.

Ispucale pete svakako nisu poželjan detalj na vašem tijelu! Međutim, postoji rješenje za ovaj problem, a ne podrazumjeva posjetu kozmetičkom salonu.
Kada koža oko peta postane tvrda ili suva, ono što slijedi jeste pucanje kože. Osim što ne izgleda privlačno, to može biti i veoma bolno. Ispucale pete lako mogu da prerastu u veći problem, a uzrok im može biti veća tjelesna težina (pritisak), klimatski uslovi ili gljivična infekcija.

Recept:
Koji god da je uzrok vaših ispucalih peta, ovaj prirodni melem će vam biti od velike pomoći ako ga budete koristili na dnevnoj bazi.
Sve što vam je potrebno za ovaj melem jesu med, mlijeko i sok od pomorandže. Med hidrira kožu i štititi je od bakterija, a mlijeko joj daje neophodan vitamin A, koji je od velike važnosti kada je u pitanju zdravlje i lijep izgled kože. Sok od pomorandže obezbeđuje vitamin C i stimuliše proizvodnju prirodnog kolagena.

Sastojci: 
-Šolja organskog meda, 
-1-2 kašike punomasnog mlijeka
-sok od polovine ili cijele pomorandže.

Priprema:
Kratko zagrijejte med u toploj vodi kako biste mogli lakše da ga umješate sa mlijekom i sokom od pomorandže. Dobijenu smjesu mješajte dok ne postane homogena. Prije upotrebe melema, pete izribajte kamenom. Potom nanesite malo deblji sloj melema i kratko masirajte. Ostavite da stoji na petama oko 45 minuta, kako bi koža upila sva ljekovita svojstva meda, mlijeka i pomorandže.


Nastanku ispucalih peta posebno pogoduje nošenje stalno istih cipela, posebno kada su pitanju ravne cipele u kojima pete trpe najveći pritisak od strane tijela. Eto razloga da kupite veliki broj cipela sa visokim potpeticama!
Ipak, imajte na umu da ni prevelike štikle nisu zdrave jer pomijeraju pritisak na prednji deo stopala i utiču na zdravlje kičme. Zato je najbolja obuća ona sa ortopedskom petom.

Izvor: minutzamene.com

Primjedbe