BUNDEVA - I LIJEK I HRANA !


Sa obiljem dragocijenih ljekovitih sastojaka, bundeva (Cucurbita pepo) nezaobilazna je namirnica na trpezi. Specifičnog ukusa i mirisa, ova jednogodišnja zeljasta biljka stigla je iz Južne Amerike, gdje je vijekovima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosjedilaca.
Danas se jede u čitavom svijetu, od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utječe i svježe cijeđen sok.

Ali, bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, koji može biti težak i više od deset kilograma, već i zbog uljevitih sjemenki, od kojih se pravi karakteristično ulje, koje čuva sve korisne sastojke sjemenki, a zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima. Odlično je kao dodatak salatama i čorbama.
Ulje je bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lijep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog nervnog sistema, odnosno mozga.

ZA OČI I NERVNI SISTEM
Bundeva je izuzetno bogata vitaminom A, koji je važan za dobar rad očiju, a pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući betakarotinu, predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte. Tamnožuta bundeva sadrži i specifičnu kiselinu koja djeluje protiv kancerogenih ćelija. Sjemenke također imaju hranljiva svojstva, sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, dosta vlakana koja regulišu rad organa za varenje, a i dobar su izvor kalijuma, minerala koji uspostavlja ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže boljem radu nervnog sistema.

ČUVAR DOBROG RASPOLOŽENJA

Manje je poznato da plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina u organizam, hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, umjesto tableta, osoba koja je neraspoložena pojede krišku kuhane ili pečene bundeve, savjetuju narodni ljekari. 
U svakodnevnoj ishrani, tvrde stručnjaci, spriječava anksioznost i pojavu depresije.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr

Primjedbe

Objavi komentar