30 savjeta za dobro zdravlje :)


Zdrav čovjek ima tisuće želja, a bolestan samo jednu!

Zbog ove izreke je vrijeme da se uhvatite zdravijeg načina života i pročitate ovaj članak :)





Neki od ovih savjeta, ako ih primjenite u svom svakodnevnom životu mogu da znače pozitivnu promjenu za vaše zdravlje, kondiciju, emocionalno stanje i mnoge druge sfere vašeg života. Preporučujemo da barem neke od njih pokušate isprobati i sigurno se nećete pokajati !

1. Ujutro oponašajte mačke
Naviknite se izvoditi vježbe istezanja kad se probudite. Potiču cirkulaciju i probavu, te olakšavaju bol u leđima.

2. Ne preskačite doručak
Zdrav doručak je jedna od pozitivnijih mjera protiv viška kilograma. Oni koji preskaču doručak obično se prejedaju kasnije u danu i debljaju. Zdrav doručak ne uključuje slatkiše i slatke žitarice nego voće, povrće, kruh od punog zrna, jogurt ili jaja. Neka dan počne sa zdravim namirnicama, makar to bila jabuka koju ćete grickati čekajući autobus.

3. Ne perite zube kao da je riječ o prljavom podu
Nepravilno četkanje zubiju može oštetiti zube i zubno meso, jednako kao da ih uopće ne perete. Velik broj ljudi ne četka ih dovoljno dugo, ali zato udarnički četka kao da skida stare tapete sa zida.  Četkicu držite lagano i ponašajte se više kao arheolog koji pažljivo skida prljavštinu, a manje kao rudar koji kopa tunel. 

4. Davati je bolje, ali i vi trebate primati
Ako samo dajete, a ne volite primati pomoć od drugih s vremenom ćete se iscrpiti i doći do točke kad više nemate ništa dati. Osim toga ako vam je neugodno primati pomoć, kako možete očekivati od drugih da je primaju od vas. Imajte na umu da jake osobe slobodno traže pomoć. Onaj koji odbija pomoć drugih često bude izvor dugoročnih problema.

5. Razvijte duhovne potrebe
Trezveni i racionalni znanstvenici sa Sveučilišta Harvard ustanovili su da se pacijenti koji se mole, oporave brže nego oni koji to ne čine.

6. Malo neugodnih mirisa
Češnjak i luk su zdravi. Između ostalih i u Child’s Health Institute u Cape Townu su ustanovili da sirovi češnjak pomaže u borbi protiv dječjih infekcija. Visoke temperature uništavaju važne sastojke zbog kojih su zdravi zato je dobro jesti ih sirove.

7. Ponekad popijte čašu vina
Čaša crnog vina puna je polifenola, antioksidanata koji se nalaze i u zelenom čaju i maslinama, a štite i od raka.

8. Nabavite taj kalcij
Uzmite dnevnu dozu kalcija, ali ne iz tableta (ako ipak uzimate tablete morate uzimati i magnezij jer se inače kalcij neće apsorbirati) već iz namirnica koje ga sadrže. Čvrste kosti imat ćete ako pijete mliječne proizvode.

9. Bobice za srce
Borovnice, jagode i maline sadrže antocijanidina, snažnih antioksidanata. Borovnice su posebno bogate i resveratrolom koji štiti od srčanih bolesti i raka.

10. Ljuto za raspoloženje
Ljuta, začinjena hrana sadrži čili ili druge ljute sastojke koji potiču ispuštanje endorfina, hormona za dobro raspoloženje. Endorfini imaju snažno djelovanje pa se zbog njih osjećamo dobro nakon tjelovježbe.

11. Rajčica
Zbog likopena i vitamina C rajčice su plod koji treba češće konzumirati. Što je još bolje kuhanje poboljšava iskorištavanje likopena. Britanski stručnjaci tvrde da konzumacija jabuka i rajčica smanjuje rizik od astme i kroničnih bolesti pluća. Obje biljke sadrže antioksidant kvercetin. Da biste uživali koristi, jedite pet jabuka tjedno i rajčicu svaki drugi dan.

12. Pojedite stres
Spriječite nisku razinu šećera u krvi koja vas dovodi do stanja stresa jedući u tri glavna obroka i manje međuobroke bez većih pauza. Neka vam pri ruci budu voće i povrće, a slatkiši tek ponekad mjesečno. Pada li vam koncentracija pojedite malo proteina jer oni daju potrebnu energiju.

13. Peticom do vitamina C
Potrebnu dnevnu dozu od 90 mg vitamina C nabavit ćete jedući pet voćki ili povrća. I tako svaki dan. Zbog toga ćete jesti manje šećera i rafiniranog brašna što je također korisno.
14. A za imunitet
A vitamin i betakaroten odlični su saveznici našeg imuniteta. pomažu pri oporavku i zacjeljivanju organizma nakon bolesti. Prirodni izvori su jetra, bubrezi, mliječni proizvodi, zeleno i žuto povrće, ljuta paprika, mango i drugo narančasto voće.
15. Čista voda
Polako ali ustrajno navikavajte se da žeđ utažujete vodom, a ne sokovima. Posebno pazite da ne biste dehidrirali tijekom tjelovježbe. Klonite se energetskih napitaka i zašećerene vode, umjesto toga bolje je popiti vodu u koju ste kapnuli par kapi limuna.

16. Prvo vježbajte s utezima
Stručnjaci kažu da se prvo treba krenuti s vježbama koje uključuju dizanje utega, a tek kasnije kardio vježbe poput trčanja ili skakanja. Tijelo će se bolje snaći dok je još svježe i puno snage s utezima, nego kasnije nakon što se u mišićima nakupi mliječna kiselina.

17. Trčite po livadi ili plaži, ne po betonu
Beton nije prijatelj vaših zglobova kao neka mekša podloga. Osim toga livade i slične površine su neravne pa vas primoravaju da usporite i fokusirate se na to gdje ćete smjestiti nogu – što je dobro za koncentraciju.

18. Nakon vježbanja voće
Jedan sat nakon vježbanja jedite voće i pijte vodu. Izbjegavajte i alkohol. Na ovaj način ćete primorati tijelo da troši rezerve ala, a ne da troši hranu koju unosite.
19. Prestanite s pušenjem
Pušači imaju i veći rizik od amputacije. Pokazalo se da pušenje utječe na slabljenje kostiju, a istovremeno ometa i normalnu cirkulaciju krvi u udove. Loša kombinacija koja zna dovesti do neželjenog rezultata.

20. Pregledajte dojke
Dojke možete pregledati sami ili zamoliti supruga da vam pomogne. najbolje vrijeme za pregled je tjedan dana nakon menstrualnog krvarenja.

21. Jednom godišnje posjetite ginekologa
Previše žena umire od raka grlića maternice samo zato jer godinama nisu otišle ginekologu. Da su ga posjetile jednom godišnje otkrile bi rak u začetku i imale tek manje neugodnosti u njegovom uništavanju. Ovim posjetom ćete se riješiti i nekih drugih neugodnosti koje možda izazivaju bakterije.

22. Shvatite moć hormona
Kratkoročno uzimanje hormonalne terapije možda vam neće naškoditi ali ako ovu terapiju uzimate duže od 10 godina rizik za razvoj raka dojke je povećan.

23. Uranite i spriječite alergiju
Tablete protiv alergije treba početi uzimati prije nego sezona alergena počne. Tako će vaše tijelo biti puno zaštitnih tvari ite ćete imati manje i blaže alergijske reakcije.

24. Plačite i smijte se
Ne suzdržavajte se. Ako je smiješno, smijte se, ako je žalosno plačite. Ove reakcije pomažu u borbi protiv stresa i čine dobro tijelu. Japanska studija je pokazala da smijeh potiče rad imunološkog sustava pa se i alergije bolje podnose.

25. Ako se ne može popraviti pokvareno je
Ako vaša veza (intimna ili prijateljska) ne funkcionira i unatoč najboljim naporima nema poboljšanja, ne zadržavajte se u slijepoj ulici. Zašto i dalje gubite vrijeme i energiju? Ako na ovo pitanje ne možete dati barem sebi smislen odgovor možda je vrijeme za promjenu.

26. Naučite se brisati i masirati
Popravite cirkulaciju i rad limfnih žlijezda brišući se ručnikom od prstiju prema pazuhu ili slabinama. Isti smjer zadržite i dok masirate sebe ili druge.

27. Šećer ne smije biti svakodnevna hrana
Debljina, visoki krvni tlak i srčane bolesti nisu slatki. šećer zato jedite u iznimnim prilikama, a ne na svakodnevnoj bazi. čitajte malo deklaracije i izbacite proizvode koji su ga puni, a to uključuje i mnoge umake ili namaze.

28. Shvatite što ubija seks
Stres, briga oko djece i posla glavni su neprijatelji libida. Ako seks doživljavate tek kao tjelesnu rekreaciju ili dužnost, od njega ćete imati malo zdravstvenih koristi.

29. Omogućite si kvalitetan san
Sedam do osam sati neometanoga sna najviše je što možemo učiniti za svoje zdravlje i povratak energije. Nedostatak kvalitetnog sna uzrokuje mnoge bolesti, ometa ravnotežu hormona i usporava metabolizam. Dubok i kvalitetan san pomaže u obnavljanju stanica i organizmu donosi brojne koristi.

30. Laku noć
Odmor omogućava zacjeljivanje tijela te smanjuje rizik od srčanih i mentalnih problema.

IZVOR: Net.hr

Primjedbe