Zašto izbjegavati "light" sireve? Donosimo odgovore!


Klasični, masni sirevi smatraju se, potpuno pogrešno, nezdravima. Umjesto njih konzumiramo one s reduciranim mliječnim masnoćama. No je li to dobra odluka?
Tzv. light-manija osvojila je ne samo one koji su na dijeti ili se ne žele debljati, nego i sve ostale konzumente. Tako se u hladnjacima umjesto klasičnih ili bolje rečeno normalnih namirnica nalaze njihove lagane varijante, s reduciranom masnoćom: light marmelade, mliječni namazi, majoneza, jogurti, svježi sirevi, ali i oni tvrdi, zreli. No, je li ovaj način prehrane, koji polako postaje trend i opće prihvaćen, ustvari dobar?

Sklonost mliječnim light proizvodima, u kojima je reducirana prirodna masnoća, proizlazi iz često plasirane priče po medijima u kojoj se mliječni proizvodi opisuju kao nezdrava hrana koja sadrži visoke udjele masnoće te dolazi do debljanja i povišene razine LDL kolesterola, što rezultira bolestima srca te u konačnici moždanog udara. I to sve zbog konzumiranja mliječnih proizvoda – namaza, napitaka i sireva.

Neopravdan strah od LDL kolesterola
No, prava je istina da su niske masnoće prisutne u mliječnim light proizvodima nezdravije nego u onim normalnima jer se nepotrebno odričete zdravih masnoća. Stoga nema potrebe da ih se odričete. Jedino što bi trebali paziti u kojoj količini ih konzumirate i s čime kombinirate. Najbolje bi bilo da ih izbjegavate u kombinaciji s ugljikohidratima (kruhom, tjesteninom, krumpirom…).

Ovu tvrdnju potkrepljuje i istraživanje Sveučilišta u Dublinu u kojem su znanstvenici otkrili kako su ljudi koji jedu ‘normalan’ sir zdraviji nego što se mislilo. Za potrebe istraživanja, 1500 sudionika od 18 do 90 godina su ispitani o njihovim prehrambenim navikama, poglavito konzumaciji mliječnih proizvoda – mlijeka, sira, jogurta, vrhnja, maslaca…

Jedu masne sireve i imaju manji BMI
‘Otkrili smo da sudionici studije koji su jeli puno sira, imaju u svome organizmu značajno više zasićenih masnoća od onih koji su malo ili nimalo konzumirali sir, ili su pak jeli sireve s reduciranom masnoćom. Međutim, to nije imalo utjecaja na razine LDL kolesterola u njihovoj krvi’, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Emma Feeney. Pored toga, istraživači su otkrili da su sudionici studije koji konzumiraju puno mliječnih proizvoda, imaju manji indeks tjelesne mase (BMI), manje masnog tkiva, vitkiji su u struku i imaju niži krvni tlak nego oni koji ne jedu toliko jogurta i sira. Usto, uočeno je i da osobe koje konzumiraju mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masnoća apsorbiraju više ugljikohidrata i imaju veću razinu LDL kolesterola od onih koji jedu iste mliječne proizvode u punomasnoj verziji.

Izvor: story.hr

Primjedbe