Začepljeno uho – kako ga prirodno odčepiti!


Začepljeno uho izaziva neugodnost, bol i nelagodu, a uobičajeni uzrok je neuravnoteženi tlak u Eustahijevoj cijevi. Postoji nekoliko brzih i učinkovitih lijekova koji će pomoći prirodno odčepiti uho. Slijede provjerene metode koje će vam pomoći da riješite problem.
Bilo da se radi o upali srednjeg uha, začepljenju ili zujanju u ušima jasno je kako se radi o problemima koje treba što prije riješiti da bi mogli ponovno normalno funkcionirati.

Začepljeno uho

Najbolji način za sprečavanje neugodnog osjećaja začepljenih ušiju zbog naglih promjena tlaka je pokušavati postići da pritisak bude jednak u oba uha. Ako osoba planira voziti ili letjeti mora se pripremiti kako bi izbjegla pritisak u ušima. Savjetuje se da žvače žvakaću gumu, guta zrak ili zijeva.
Na taj će se način otvoriti Eustahijeve cijevi te će se dovođenjem tlaka u ravnotežu ublažiti nelagoda u ušima. Ukoliko uši ostanu začepljene potrebno je isprobati Valsalvin manevar koji je učinkovit i jednostavan u izjednačavanju pritisaka u srednjem uhu.

Za vrijeme Valsalvinskog manevra je potrebno disati začepljenog nosa i zatvorenih usta, a kada se čuje pucketavi zvuk pritisak treba biti smanjen. Ovo je jedan od najboljih načina za ublažavanje pritisaka u ušima koji su uzrokovani vodom u uhu.
Kako bi se uz pomoć njega odčepilo uho važno je čvrsto stisnuti nos kako bi se zatvorile nosnice, zatvoriti usta te nježno udahnuti i izdahnuti kroz zatvoreni nos. Udah ne smije biti prejak kako se ne bi povrijedio bubnjić.

Kako bi se uklonio pritisak u ušima ponekad pomaže i promjena položaja u kojem osoba spava. Dobar položaj spavanja će spriječiti začepljenje ušiju dopuštajući na taj način da tekućina koja uđe u uši lakše istekne iz njih. Ukoliko osoba spava na leđima potrebno je koristiti jastuke kako bi se podigla glava.

Na taj se način pomaže ušnim kanalima da se isprave te da se spriječi začepljenje ušiju. Kod nekih ljudi se problemi rješavaju spavanjem na boku, a ako osoba leži sat vremena na boku tako da začepljeno uho bude prema dolje, smanjit će se pritisak i lakše će se odčepiti uši.
Kada su uši začepljene zbog sinusa ili infekcije uha prirodni lijekovi mogu biti od velike koristi kako bi se očistio vosak iz ušiju, riješila sluz u nosnim prolazima i izbacila voda iz ušnih kanala.
Jedan od najboljih prirodnih lijekova za začepljeno uho od infekcije uha ili prehlade je topli oblog iz kojeg će toplina pomoći da se blokada popusti i da se smiri nelagoda i bol. Topli oblog je potrebno na uhu ostaviti 10 minuta, a osim obloga može se koristiti i boca s toplom vodom koju je potrebno zamotati u ručnik i staviti preko bolnog uha.

IZVOR: savjetnica.com

Primjedbe