Roditelji na ispitivanju kod inspekcije zbog nevakcinisanja djece !


Nakon što je povećan trend necijepljenja djece u Bosni i Hercegovini, reagirale su nadležne institucije. Inspekcije u oba entiteta počele su na adrese roditelja slati pozive za izjašnjenje o razlozima zašto nisu izvršili zakonsku obvezu cijepljenja djece, objavila je Federalna televizija. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti na razini Federacije donesen je 2005. godine, ali primjena kaznene politike za roditelje koji ne cijepe djecu počela je ove godine.

Razlog toga je što su inspektori utvrdili da se Naredba o imunizaciji stanovništva od zaraznih bolesti poštuje osim u dijelu koji se odnosi na dostavljanje potvrda o statusu cijepljenja nadležnoj inspekciji. Pojedini roditelji čija djeca nisu cijepljena, a prethodno je utvrđeno da je dijete zdravo, dobili su pozive inspekcije.
''Do sada se pozivu inspektora odazvao svaki pozvani roditelj - bilo ih je troje do sada. Izjavili su inspektorima na zapisnik da ne žele cijepiti djecu iz razloga što imaju eventualan bojazan od posljedica cjepiva i njima će biti izrečene novčane kazne, što je i rečeno, po zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje iznose od 100 do 1.000 KM'', objašnjava Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.

U slučaju da se roditelj ne može odazvati pozivu, dužan je opravdati izostanak u roku od 24 sata. ''U slučaju da roditelji pristanu cijepiti djecu, bit će im dat određeni rok i na taj način mogu izbjeći novčano sankcioniranje'', dodaje Brdarić.

Slična situacija je i u entitetu Republika Srpska. Roditelji dobiju poziv da se jave u prostorije Inspektorata i budu upozoreni koji su rizici necijepljenja djeteta. Cilj je, kako kažu, zaštita zdravlja stanovništva. ''Do sada smo kontaktirali 70 roditelja i oni su se svi odazvali pozivu. Od samog poziva do dolaska značajan broj je cijepio djecu, dok smo imala slučajeve roditelja koji su izričito bili protiv cijepljenja djece. U tim slučajevima, protiv 13 roditelja smo podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.
Do sada su završena dva postupka, gdje su sudovi roditeljima izrekli najniže novčane kazne, od 100 KM'', objašnjava Duška Makivić, glasnogovornica Inspektorata RS-a. Novčane kazne te nemogućnost upisa necijepljenja djece u vrtiće i škole samo su neke od mjera da bi se podigla svijest o značaju cjepiva. Nadležni tvrde da su cjepiva sigurna.

Izvor: bljesak.info

Primjedbe