Donosimo odgovore...Koje bolesti liječi sunce?Svi smo naučili kako je pretjerano izlaganje suncu može biti štetno za zdravlje kože, ali jeste li znali da, ako ne pretjerujete, od sunca možete imati puno više koristi? Dokazano je da uživanje u suncu pogoduje psihičkom zdravlju, prevenira razna oboljenja i čuva zdravlje kože.

Sunce i psihičko zdravlje 
Ako izbjegavate sunce morate znati da to utječe na pad razine serotonina, što može voditi do velike depresije koja prati sezonu. Djelovanje serotonina potiče izlaganje sunčevim zrakama koje prodiru kroz oko, pa je jasno da možemo biti lošijeg raspoloženja u zimskim mjesecima. Što će još sunce učiniti za naše zdravlje?

Jača kosti 
Izlaganje suncu utječe na proizvodnju vitamina D, a prema jednoj studiji iz 2018. godine samo 30 minuta u kupačem kostimu će u velikoj mjeri povisiti razinu ovog vitamina koji igra veliku ulogu za vaše zdravlje. Manjak vitamina D je povezan s nastankom osteoporoze.

Prevencija raka 
Iako pretjerano sunčanje može uzrokovati rak kože, umjereno ima pozitivan utjecaj na prevenciju nastanka raka. Prema istraživanjima, oni koji žive na mjestima gdje nema puno sunca imaju veće šanse da će oboljeti od određene vrste raka, poput raka crijeva, jajnika, prostate ili gušterače.

Liječi kožne bolesti 
Prema podatcima Svjetske Zdravstvene Organizacije, izlaganje suncu može pomoći pri liječenju ovih kožnih bolesti: - psorijaze - ekcema - akne - žuticu Dok neke terapije nisu za svakoga, dermatolog može preporučiti koliko je tretmana potrebno za određena stanja.

Izvor:  bljesak.info

Primjedbe