Buđenje uz iritantan alarm- Veliki stres za srce!


Zvuk alarma prekida bezbrižan san i momentalno podiže pritisak u krvi i ubrzava rad srca, rezultati su jednog istraživanja iz 2005. godine.
Međutim, naučnici sada upozoravaju da se veća opanost krije se u pogodnostima koje nam alarm nudi – u odlaganju, odnosno snuzovanju.
Budući da je već dovoljno opasno što ste uznemirili srce nasilnim buđenjem, odlaganjem alarma znači da atak na svoje srce nastavljate i po nekoliko puta u roku od 30 do 60 minuta.
Naučnici su dokazali da nekoliko snuzovanja svakog jutra pomnoženo sa brojem radnih dana može ozbiljno narušiti rad vašeg srca i nervnog sistema za kratko vreme.
Nažalost, korišćenje alarma malo kod od nas može da izbegne, ali onda ostaje da zaista i ustanemo kad on pozvoni, a da snuzovanje svedemo na minimum.

Tajna lakšeg buđenja

Recept je jednostavan – spavajte više. Sredite si bioritam tako da legnete ranije i budite se uvijek u isto vrijeme. Nakon nekog vremena postat će vam prirodno i govoto da nećete trebati budilicu. Ustajat ćete se sa suncem i pijetlovima, stići popiti jutarnju kavu, a lijegati prije nego nestane i ono malo dobrog programa što televizija nudi. Prenatrpan jutarnji raspored samo je jedan od brojnih razloga nervoze koja vas prati kroz dan. Razmaknite zastore i pustite prirodnoj svjetlosti da učini svoju magiju.


Izvor: B92.net

Primjedbe