Azuki pasulj za sporije starenje !


Azuki pasulj je pravi pravcati šampion među pasuljima. Uglavnom se misli da je sve što je korisno - lošeg ukusa. A sve što je ukusno da mora biti neoprostivo štetno za naše zdravlje. Ali postoje li uopšte deserti koji istovremeno pročišćavaju organizam, otklanjaju toksine, regulišu nivo šećera u krvi, poboljšavaju cirkulaciju, ne štete zdravlju, a da su još i iznenađujuće ukusni u isto vreme? Ispada da zaista postoje! Pod uslovom da se deserti pripremaju od azuki pasulja!

Ako ste ljubitelj azijske kuhinje, onda ste najverovatnije upoznati sa pastom od crvenog pasulja, ali da li ste znali koji mali crveni pasulj se koristi za kreiranje ovog jedinstvenog jela? To bi bio azuki pasulj, odličan izvor esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala.
U principu, istraživanja su povezala azuki pasulj sa sporijim starenjem, poboljšanjem zdravlja srca, prevencijom raka, snižavanjem holesterola, smanjenim strukom i povećanom energijom.
Pasulj je često sortiran u ishrani mnogih vegetarijanaca, a studije pokazuju da pasulj poput azuki pasulja može biti glavni razlog toliko zdravstvenih prednosti koje su povezane sa ovim načinom ishrane.

Azuki pasulj - zdravstvene prednosti

1. Pomaže u upravljanju dijabetesom
Sa svojom bogatom mešavinom proteina i vlakana, azuki pasulj je odlična pomoć za upravljanje normalnim nivoom šećera u krvi. Istraživanje je čak pokazalo da protein pronađen u azuki pasulju može čak da inhibira crevnu alfa-glukozidazu, što je enzim uključen u razbijanje složenih ugljenih hidrata poput skroba i glikogena. Drugim rečima, azuki pasulj se ponaša kao inhibitor alfa-glukozidaze, što je veoma važno za kontrolu dijabetesa.

2. Povećava unos antioksidanata
Ne samo da je ukusan, azuki pasulj vam omogućava i da unesete dosta antioksidanata. Istraživači su identifikovali najmanje 29 različitih jedinjenja koja se nalaze unutar azuki pasulja, koja ga čine jednom od najvažnijih visoko-antioksidantnih namirnica. Ova jedinjenja uključuju bioflavonoide, koji su cenjeni zbog njihovih antioksidativnih i anti-inflamatornih zdravstvenih koristi.

3. Povećava mišićnu masu
Potrošnja proteinske hrane, kao što je azuki pasulj, može da pomogne u izgradnji mišićne mase. Samo jedna šolja azuki pasulja sadrži 17,3 grama proteina, što vam pruža dosta snažan proteinski obrok.
Mišići su sačinjeni od proteina - dakle, proteini su neophodni da se izgrade i održe mišići. Bez adekvatnog unosa proteina, javlja se gubitak mišića. Ako radite težak posao, onda su proteinske potrebe još veće. Kombinacija redovnog treninga sa povećanim unosom proteina je zdrav i odličan način da vaše telo ne bude samo mršavije, već i jače.

4. Poboljšava zdravlje srca
Sa svojom visokom koncentracijom biljnih vlakana, folne kiseline, kalijuma, magnezijuma i vitamina B, azuki pasulj zaista ima brojne prednosti za zdravlje srca. Jedenje azuki pasulja kao dela ukupne ishrane može pomoći u smanjenju šansi za razvoj koronarne bolesti srca. Vlakna pomažu u regulaciji nivoa holesterola, dok kalijum opušta krvne sudove i povećava protok krvi, što smanjuje krvni pritisak i pritisak na srce.

5. Održava zdravu telesnu težinu
Dodavanje azuki pasulja u svojoj ishrani može pomoći da jedete manje i pomoći će da se osećate duže siti. Ovo znači manje prejedanja, jer sitost sprečava konzumiranje previše hrane.
Visok sadržaj vlakana kod azuki pasulja je razlog da se osećate duže siti. Hrana bogata vlaknima poput pasulja je manje "energetski gusta", što znači da unosite manje kalorija za istu količinu hrane. Dakle, ako pokušavate da smršate ili održite zdravu telesnu težinu, preporučujemo da azuki pasulj postane deo vaše ishrane.

6. Pomaže u lečenju bolesti bubrega i bešike
Kod osoba koje boluju od bubrega često su vidljivi tamni podočnjaci. U tom slučaju azuki pasulj može biti od pomoći. Tradicionalna azijska medicina tvrdi da redovnom konzumacijom azuki pasulja (od najmanje 15-20 dana) tamni podočnjaci nestaju.

Šta se nalazi u azuki pasulju (na 100 g)
- Kalorije: 329
- Lipidi: 0,5 g
- Zasićene masti: 0,2 g
- Polinezasićene masne kiseline: 0.1 g
- Mononezasićene masne kiseline: 0 g
- Holesterol: 0 mg
- Natrijum: 5 mg
- Kalijum: 1254 mg
- Ugljenihidrati: 63 g
- Dijetalna vlakna: 13 g
- Proteini: 20 g
- Retinol: 17 IU
- Vitamin C: 0 mg
- Kalcijum: 66 mg
- Gvožđe: 5 mg
- Vitamin D: 0 IU
- Vitamin B6: 0,4 mg
- Vitamin B12: 0 µg
- Magnezijum: 127 mg

Šta se može pripremiti od azuki pasulja?
Od azuki pasulja se može pripremiti - bukvalno svašta! Međutim, recepti u kojima se koristi azuki pasulj su unapred određeni svojstvom ukusa ovog čudesnog pasulja. Ćinjenica je da, za razliku od bilo koje druge mahunarke, azuki pasulj ima veoma sladak ukus - pa je logično da je najčešća primena azukija povezana s pripremom deserta.

Najpoznatiji slatkiš s upotrebom azuki pasulja su pirinčane kuglice, napunjene zrnima azukija, a pripremaju se kao tradicionalno jelo u Kini i Japanu. Slatka testa od azuki pasulja upotrebljavaju se kao osnova za mnoge vrste kolača, pa čak i medenjaka. A tu je i već širom sveta čuvena azuki pasta.

Osim azukija, i mnoge druge mahunarke mogu se koristiti za izradu takve paste, ali azuki pasulj je najprikladnija varijanta zbog svoje bogate crvene boje, slatkog ukusa i karakteristične granularne strukture. Tako se azuki pasta veoma rado i naširoko koristi u kineskoj kuhinji, kao dodatak slatkim jelima, pa čak i sladoledu. Osim toga, mnogi kineski restorani poslužuju "slatku crvenu grah supu", koja u svom receptu sadrži azuki pastu.
Prema tome, kada je u pitanju upotreba azuki pasulja - slobodno se prepustite mašti i svim čarima njegovog ukusa.


Izvor: priroda-leci-sve.com

Primjedbe