Uzrokuju li dezodoransi rak dojke ?


Antiperspirante i dezodoranse koristimo na području ispod pazuha koje je u neposrednoj blizini dojki. Zato što su sastojci ovih proizvoda potencijalno opasni, neki znanstvenici sugeriraju njihovu povezanost s rakom dojke . Međutim, znanstvenih dokaza o razvoju raka dojke i dezodoransa za sada nema.


Što znamo o sastojcima antiperspiranta i dezodoransa?

Antiperspiranti su dizajnirani kako bi spriječili tijelo od znojenja. Onemogućuju znoju da dođe do kože. Jedan od njihovih sastojaka je aluminij. Koristi se kao aktivni sastojak koji blokira pore u stvaranju znoja. Privremeno blokira znojne kanale u otpuštanju znoja na kožu. Neka istraživanja sugeriraju da učestalo korištenje antiperspiranta s aluminijem ima jednak učinak na organizam kao hormon estrogen, koji može potaknuti rast stanica raka dojke.
Uz to, napominje se i mogućnost direktne aktivnosti aluminija u tkivu dojki. No, ni jedno istraživanje nije potvrdilo znatne štetne učinke aluminija na porast rizika obolijevanja od raka dojke. U izvješću iz 2014. stoji da nije pronađena direktna poveznica antiperspiranta i kozmetike koja sadrži aluminij s povećanim rizikom obolijevanja od raka dojke.


Što znamo o vezi antiperspiranta ili dezodoransa s rakom dojke?

Samo je nekoliko istraživanja koja su proučavala moguću vezu raka dojke i antiperspiranta/dezodoransa. Jedna studija, objavljena 2002., nije pronašla povećani rizik raka dojke među ženama koje su koristile antiperspirante/dezodoranse ispod pazuha.
Rezultati su pokazali da nema ni povećanog rizika od raka dojke kod žena koje su koristile neelektrične britvice i antiperspirante/dezodoranse ispod pazuha, kao ni kod žena koje su koristile antiperspirant/dezodorans unutar jednog sata od brijanja pazuha britvicom.
Istraživanje je provedeno na uzorku s 813 žena koje su imale rak dojke, te 793 žene koje nisu imale povijest bolesti povezan s ovim tipom raka.
Istraživanje koje je uslijedilo 2006., također nije pronašlo poveznicu korištenja antiperspiranta i rizikom od raka dojke, iako je uključivalo samo 54 žene s rakom dojke i 50 zdravih žena.

Godine 2003. izvršena je studija.
 
Istraživala se frekvencija brijanja pazuha i uporaba antiperspiranta/dezodoransa kod 437 žena koje su preboljele rak dojke.
Rezultati su pokazali da su žene koje su koristile antiperspirante/dezodoranse učestalo ili su ih koristile u kombinaciji s brijanjem već u ranoj dobi, ranije su i oboljele od raka dojke. Zato što je istraživanje retrospektivnog karaktera (prisjećanje ispitanica o navikama), rezultate studije ne možemo u potpunosti prihvatiti kao potvrde u povezivanju korištenja antiperspiranta/dezodoransa i većeg rizika obolijevanja od raka dojke.

Zato što su istraživanja na ovu temu često konfuzna te se međusobno ne nadopunjavaju, vidljiva je potreba za dodatnim istraživanjima koja bi mogla zaključiti postoji li veza korištenja antiperspiranta/dezodoransa i obolijevanja od raka dojke.
Zbog nesigurnosti u točan zaključak svih informacija, preporučujemo da:
se držite izreke: „Bolje spriječiti nego liječiti“, koristite antiperspirante/dezodoranse na prirodnoj bazi, koji u sastavu nemaju tragove aluminija,u specijaliziranim trgovinama i supermarketima pročitajte sastojke ili zatražite pomoć djelatnika u pronalaženju antiperspiranta koji ne sastoji moguće štetne sastojke.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Primjedbe