Prirodni preparati za kosu koja ostavlja bez daha !


Ako se borite s gubitkom volumena kose i njenim ispadanjem sigurno tražite način da to spriječite dok nije prekasno. U borbi s tankom, slabom i oštećenom kosom važno je znati da se ona većinom sastoji od proteina. Kako bi se obnovila, te bi proteine trebalo uvrstiti u prehranu, odnosno povećati njihov unos. Najveći izvor proteina pronalazimo u jajima, ribi, sojinom jogurtu, kvascu, niskokaloričnom siru i grahu.

Kosa ima najviše koristi od vitamina B i aminokiselina, stoga potražite one proizvode koji ih sadrže najviše. Ali za obnovu kose to nije jedno rješenje. Folikule kose odlično reagiraju i na masažu te se preporučuje više puta dnevno 5 minuta prstima masirati tjeme, kako bi pojačali prokrvljenost vlasišta, za što se vjeruje da ubrzava rast kose. Još jedna metoda za povećanje prokrvljenosti je češljanje kose četkom od prirodnih vlakana koja će uz poticanje prokrvljenosti rasporediti i prirodna ulja s tjemena po vlasima kose.
Kako bi postigli brži rast kose potrebno je nahraniti vlasi kose vitaminima i mineralima, a njih možemo pronaći i u nekim prirodnim sastojcima.

Prirodni preparati za njegu kose


Postoje mnoga prirodna ulja koja djeluju blagotvorno na kosu. Jedno od njih je u ulje lavande. Ono odlično potiče rast kose. Prije korištenja razrijedite ga nekim drugim uljem, poput bademovog ili maslinovog, pa utrljajte na tjeme prije pranja kose i držite sat vremena. Poslije toga kosu operite i osušite. Postupak ponovite svaki put prije pranja kose.

Jaje i limun kombinacija je koja odlično djeluje na vlasište. Napravite masku tako da iscijedite limun i u jednu žličicu njegova soka dodajte istučeno jaje. Smjesu promiješajte dok ne bude glatka i spremna za nanošenje na tjeme. Rasporedite je po tjemenu i kosi, pa ostavite da djeluje pola sata. Potom isperite i operite kosu. Kosa će poslije ovog tretmana biti meka i podatna.

Kosu će obnoviti i redovita njega smjesom od maslinovog ulja i meda, u koji umutite i jedan žumanjak. Nakon što smjesu umasirate u vlasište, prekrijte je kapom za tuširanje ili običnom plastičnom vrećicom. Neka odstoji 30 minuta, nakon čega ćete smjesu isprati, a kosu oprati.

Umjesto maslinovog, možete koristiti i kokosovo ulje. Ono sadrži vitamine i aminokiseline koje su kosi potrebne za rast. Malu količinu ulja utrljamo u neopranu kosu i masiramo je jagodicama 5 min. Nakon masaže možete oprati kosu ili ostaviti ulje da djeluje još sat vremena. Kokosovo ulje će spriječiti ispadanje kose, čak i smanjiti perut.

Savjeti za jačanje kose

Osim konzumacije namirnica bogatih bjelančevinama, masnim kiselinama, karotenom, željezom, cinkom i vitaminima, pogotovo vitaminima B, C i D, vrlo je važno pridržavati se i nekih navika koje će smanjiti oštećenje kose, a pomoći u njenom obavljanju. Budući da hrana ima veliku ulogu u održavanju zdravlja i ljepote kose, važno je kloniti se bilo kakvih dijeta koje smanjuju unos nutricionistički važnih spojeva u organizam. To pogotovo vrijedi za brze dijete, zbog kojih se drastično smanji opskrba tijela vitaminima i mineralima. Uz to, treba izbjegavati namirnice koje povećavaju kiselost organizma, kao što su gazirani napici, slatkiši, crveno meso, prerađena hrana, jer takve namirnice uzrokuju gubitak minerala iz tijela, pa tako i kose.

Također pazite kakve preparate za kosu koristite. Neka uvijek odgovaraju vašem tipu kose. Pripazite pri tome i na tretmane koje ste radili na kosi. Na primjer, nakon bojanja kose, korištenja figara ili pegle, ona može postati jako suha, pa čak i ako imate prirodno masnu kosu, uzmite u obzir njenu novonastalu suhoću kod biranja šampona i regeneratora.

Tretiranje kose vrućim zrakom također joj jako šteti, pogotovo ako je već sama po sebi slaba i ispucala. Zbog toga vruće uvijače, figara i pegle za kosu koristite s velikim oprezom. Čak i fen može oštetiti kosu, pa pazite da ga ne stavljate preblizu vlasištu dok ga sušite i nikada ne sušite kosu najtoplijim zrakom. Ograničite upotrebu vrućih pomagala za oblikovanje kose, a kada ih koristite, uvijek prije toga pošpricajte kosu preparatima za čuvanje kose od topline. Redovito koristite proizvode za njegu kose, poput regeneratora i maski, jer one će zaštiti kosu od daljnjih oštećenja.
Isto vrijedi i ako kosu često bojate, pogotovo ako je izbjeljujete. Spaljena kosa čest je slučaj kod ovakvih tretmana, zato uvijek pazite tko vam “blajha” kosu i s kakvim preparatima. Nakon ovakvih tretmana njegujte kosu esencijalnim uljima, poput lavandinog, bademovog i kokosovog. Jednako su učinkoviti i čaj od koprive i čička, koji uz to i potiču rast zdrave kose.

Ako vam se kosa previše masni, ispirite je limunovim sokom kojeg ste razrijedili destiliranom vodom. Za pranje masne kose odlična je i soda bikarbona. Budući da je lužnata, odlično se otkloniti sve masne čestice. Možete je dodati u šampon koji koristite ili je nanijeti direktno na kosu, utrljati je u vlasi, pa sve isprati.

Izvor: savjetnica.com

Primjedbe