Ovo je ključ dobrog starenja !


Pravilna prehrana, koja čaša crnog vina, smijeh – sve to pomaže da ostanemo vitalni i mlađi od svojih godina. No, stručnjaci ističu da je za uistinu kvalitetan život u starijoj životnoj dobi najvažnije stalno učiti nešto novo i trenirati mozak da ostane mlad. Istraživanja ukazuju da stalno usvajanje novih znanja smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije. Osim toga, kad je mozak zdrav, zdraviji je i ostatak tijela. Evo nekoliko savjeta kako održati mozak u kondiciji.

UPIŠITE NEKI TEČAJ, UČITE STRANI JEZIK, STUDIRAJTE…

Formalno obrazovanje završava u dvadesetima, ali to ne mora biti kraj. Na raspolaganju stoje brojni programi i tečajevi koji nude nova znanja. Netko je uvijek želio učiti španjolski, ali nije bilo vremena. Sad vremena ima više, ali nema novca… No, postoje brojni online tečajevi koji su besplatni, samo se valja odlučiti i krenuti… U Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima postoje udruženja umirovljenika, na primjer, koja svojim članovima omogućavaju razne besplatne edukacije. Ljudi koji govore engleski mogu učiti po online programima prestižnih svjetskih sveučilišta poput Harvarda… Zašto ne proučiti detaljnije, recimo, neke teme iz povijesti ili financija uz pomoć online predavača?

PRONAĐITE „TEŽAK“ HOBI

Možete slagati puzzle, to je u redu, a možete, na primjer, naučiti nešto o digitalnoj fotografiji što zahtijeva usvajanje novih znanja i, naravno, održava mozak u kondiciji. Fotografiranje i digitalna obrada fotografija odličan su mentalni trening za onoga tko se upusti u to, a da prije toga nije imao nekih osobitih vještina i znanja o tome. Osim toga, hobi koji čovjeka osvoji u zrelim godinama ostaje strast do kraja života, čineći ga sretnijim i ispunjenijim.

PIŠITE PRIČE, PJESME, ROMAN, DNEVNIK…
Pisanje, oblikovanje misli u tekstove izvanredna je vježba za mozak. Zašto ne biste pisali o svom životu i prenijeli priču svojim unucima koji o vašoj mladosti ne znaju puno? Današnji tempo života ne dopušta ljudima mlađe dobi da zastanu, pa su tek godine u mirovini vrijeme kad se čovjek stigne posvetiti sebi i svojim unutarnjim potrebama… Ako je pisanje ono što vas privlači, a sumnjate u svoju vještinu, kombinirajte to s prvim savjetom i potražite tečaj kreativnog pisanja…

OTKRIJTE U SEBI UMJETNIČKU DUŠU
Baš poput pisanja ili bavljenja digitalnom fotografijom, tako je u savladavanje neke vještine koja u sebi nosi umjetničku notu vrlo dobro za pomlađivanje mozga. Slikanje, crtanje, restauracija starog namještaja… – sve to zahtijeva učenje novih znanja. Učiti slikati, crtati ili restaurirati možete na nekom tečaju, uz pomoć knjiga ili video savjeta na YouTube-u.

BLAGODATI UČENJA
Svi navedeni prijedlozi povezani su time što je riječ o aktivnostima koje predstavljaju izazov za mozak. Kad čovjek uči novu vještinu, upiše neki tečaj ili započne s nekim zahtjevnim hobijem jača neurone u mozgu i donosi puno više nego razne skupe memorijske igrice koje daju prolazni efekt poboljšanja kratkoročnog pamćenja. Dakle, krenite! Vježbajte svoj mozak!

Izvor: onenastupaju.hr




Primjedbe