Ne budite u zabludi...I light proizvodi imaju skrivene kalorije!


Na ambalaži namirnica sve je više podataka o sadržaju hranjivih tvari. Upamtite što koja oznaka znači jer njihovo nedovoljno poznavanje zbunjuje kupce.
Pomišljate li krenuti na neku od dijeta, najvažnije je da budete svjesni što i u kojoj količini jedete. Naučite čitati natpise na proizvodima i kupujte proizvode renomiranih proizvođača.
Ako je na ambalaži istaknuto da je proizvod bez dodatka masti ili šećera, s manje kalorija ili da je light, to ne znači da ga možete pojesti ili popiti dvostruko više.

Hranjive tvari i kalorije
Svakodnevnim unosom hrane u organizam unosimo hranjive tvari koje koristimo za rast, razvoj i održavanje cjelokupnog stanja organizma. U 18. stoljeću William Prout, nakon saznanja da se tijelo sastoji od proteina, ugljikohidrata i masti, dolazi do tvrdnje da svaki čovjek mora svakodnevno unositi te tvari putem hrane kako bi nadoknadio ono što organizam potroši u 24 sata.
Godine 1884. njemački znanstvenik Max Rubner prvi je uveo pojam ''kalorija'' za jedinicu topline koja se stvara pri izgaranju hrane. Riječ potječe od lat. riječi calor, što znači toplina.
Godine 1892. engleski znanstvenik Atwater prvi je omogućio mjerenje kalorija konstruiravši (uz pomoć suradnika) aparat nazvan kalorimetar.
Energija nastala razgradnjom hranjivih tvari u ljudskom organizmu mjeri se kilokalorijama (kcal), dok je prema SI sustavu standardna jedinica kilojoul (kJ) - 1 kcal=4, 1868 kJ.

Tri su osnovna sastojka hrane s energetskom vrijednošću:
  • proteini - energetska vrijednost 1 grama iznosi 4 kcal (16, 8 kJ)
  • ugljikohidrati - energetska vrijednost 1 grama iznosi 4 kcal (16, 8 kJ)
  • masti - energetska vrijednost 1 grama iznosi 9 kcal (37, 8 kJ)
Preporučljiv omjer njihovog dnevnog unosa iznosi: 10-15 % proteina, 55-60 % ugljikohidrata i 25-30 % masnoća.
Vitamini i minerali neophodni su za normalan rad cijelog tijela i sprečavanje bolesti, ali oni nemaju energetsku vrijednost.

Deklaracije na proizvodima
Police u trgovinama pune su različitih proizvoda iz mnogih zemalja. Zato kupujte proizvode renomiranih proizvođača hrane koji su prošli kontrolu nadležnih državnih institucija i dobro proučite deklaraciju na njima.
Lagani proizvodi (light) - sadrže 33 % manje kalorija ili 50 % manje masti po serviranju u odnosu na standardni proizvod.Osobe koje se odluče na neku od redukcijskih dijeta često iz prehrane izbace većinu namirnica za koje je poznato da su bogate mastima i šećerima, te u trgovima posežu za proizvodima na kojima je istaknuto da su bez dodatka masti ili šećera, da sadrže manje kalorija ili da su tzv. light proizvodi.
Međutim, oni koji kupuju takve proizvode često griješe misleći da mogu pojesti ili popiti dvostruko više takvih proizvoda.

Naučite čitati natpise na proizvodima
Na ambalaži namirnica sve je više podataka i informacija o sadržaju hranjivih tvari. Dobro je upamtiti što koja oznaka znači jer njihovo nedovoljno poznavanje često zbunjuje potrošače.

Sadržaj masti:
  • bez masti (fat free, no fat) – proizvod sadrži manje od 0, 5 grama masti po serviranju
  • bez dodanih masti (no added fat, without added fat, no fat added) – proizvod ne smije sadržavati dodane masti niti sastojke koje ih sadrže
  • malo masti (low fat, low in fat, little fat) – proizvod sadrži maksimalno 3 grama masti po serviranju
  • smanjen udio masti (reduced fat, less fat, lower fat) – sadržaj masti u proizvodu smanjen je za minimalno 25 % u odnosu na standardni proizvod
  • bez zasićenih masnih kiselina (no saturated fat) – proizvod sadrži manje od 0, 5 grama zasićenih masti po serviranju
  • bez kolesterola (cholesterol free) – proizvod sadrži manje od 2 miligrama kolesterola i maksimalno 2 grama zasićenih masti po serviranju
  • malo kolesterola (low cholesterol) – proizvod sadrži manje od 20 miligrama kolesterola i maksimalno 2 grama zasićenih masti po serviranju.

Sadržaj šećera:
bez šećera (sugar free, no sugar, without sugar, sugarless) – proizvod sadrži manje od 0, 5 grama šećera po serviranju
smanjen udio šećera (reduced sugar, less sugar, lower sugar) – sadržaj šećera u proizvodu smanjen je za minimalno 25% u odnosu na standardni proizvod
bez dodatka šećera (no added sugar, without sugar, no sugar added) – tijekom proizvodnje nisu dodani niti šećer niti zamjene za šećer. No, to ne znači da proizvod ne sadrži šećer, jer je primjerice fruktoza iz voća prisutna u svim proizvodima na bazi voća (sokovi, marmelade, džemovi).

Sadržaj energije:
bez energije, odnosno kalorija (calorie free, no calories) – proizvod sadrži manje od 5 kcal po serviranju nisko energetski (low calorie, few calories) – proizvod sadrži maksimalno 40 kcal po serviranju smanjena energetska vrijednost (reduced calorie, fewer calories, lower calorie) – sadržaj kcal u proizvodu smanjen je za minimalno 25 % u odnosu na standardni proizvod.
Lagani proizvodi (light) - sadrže 33 % manje kalorija ili 50 % manje masti po serviranju u odnosu na standardni proizvod.

Nešto za kraj
Godine 1884. njemački znanstvenik Max Rubner prvi je uveo pojam ''kalorija'' za jedinicu topline koja se stvara pri izgaranju hrane.Važno je naglasiti i to da brojne dijete koje se preporučuju, primjerice Atkinsova dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, vegetarijanska dijeta Ornish, Weight Watchersov režim prehrane, prehrana u Zoni i brojne druge dijete, ne daju kod svake osobe jednake rezultate.
Pomišljate li krenuti na neku od dijeta, najvažnije je da budete svjesni što i u kojoj količini jedete. Naučite čitati natpise i deklaracije na proizvodima.
Nakon što proučite podatke o kalorijskim vrijednostima, neće škoditi i da malo promijenite svoje prehrambene navike. Voće, povrće, mahunarke i žitarice prirodno su lagani proizvodi i dobar izbor za svaki dan.

Izvor:  coolinarika.com

Primjedbe