Morski plodovi protiv anemije, raka i bolesti kostiju!

  

Iznimno ukusni, bogati hranjivim tvarima, a ne sadrže puno kalorija. Govorimo o škampima koji su vrlo često sastavni dio mnogih jela, predjela, salata...
Sudeći prema njihovom nutritivnom sastavu (bogati su proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima B skupine), dobro ih je jesti što češće, a donosimo i nekoliko razloga zašto bi ih trebali što češće konzumirati.

Škampi i anemija

Škampi pomažu kod anemije; sadrže željezo i vitamin B12 koji su potrebni za proizvodnju važnih krvnih komponenti koje pak pomažu u prijenosu kisika u vitalne organe.

Zdravlje kostiju

Sadrže fosfor, mineral važan za zdravlje kostiju. Zajedno s kalcijem, fosfor pomaže u razvoju stanica kostiju te jača postojeće koštano tkivo.

Dobri za muškarce

Postoje brojni minerali koji štite od raka, a neki od njih su cink i selen koji se nalaze u škampima. Oba ova minerala posebno su korisna za muškarce jer pomažu smanjiti vjerojatnost od raka prostate.

Za zdravu kožu 

Antioksidansi i protuupalna svojstva škampe čine idealnom hranom za zdravlje kože.
Antioksidansi su ključni za mladoliku kožu dok komponenete koje sprečavaju kroničnu upalu u tijelu pomažu kod kožnih problema poput ekcema i akni.

Popravite raspoloženje

Škampi opskrbljuju tijelo s omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze i u ribi, avokadu, orašastim plodovima... Ove namirnice pomažu kod depresije i poboljšavaju raspoloženje.

/Ordinacija.hr/

Primjedbe