Kako cigare djeluju na naše srce!

U četvrtak je obilježen Svjetski dan borbe protiv pušenja i povodom toga, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila video na kojem je prikazano koliko konzumiranje cigareta šteti vašem srcu. Osim brojnih smrtonosnih srčanih bolesti koje uzrokuju cigarete, video ukazuje na to da njihovim konzumiranjem često dolazi i do srčanog i moždanog udara.

Kako bi se na najbolji način prikazale posljedice pušenja, u videu je u 30 sekundi prikazana transformacija srca pušača koji od "glatke" površine prelazi u naboranu i oštećenu.

U poređenju s onima koji nikada nisu konzumirali cigarete, pušači imaju dupli rizik od srčanog udara. Oštećenja srca koja nastaju konzumiranjem cigareta, sprječavaju ovaj organ da normalno funkcioniše. Najviše pogađa srčane arterije na kojima se skupljaju masti čime postaju sužene i otežavaju dotok krvi hranjivih materija do srca. Pušenje također "pomaže" pri stvaranju krvnog ugruška što smanjuje protok krvi.

S obzirom na to da je konzumiranje cigareta ovisnost mnogim ljudima nije lako da ostave ovu ružnu naviku, međutim, trebaju biti svjesni da će im organizam na tome biti zahvalan. Nema određenih savjeta kako prestati pušiti, jednostavno u tome trebate biti odlučni i istrajni.
 
/klix/

Primjedbe