Jestivo cvijeće... Zdravo i odlično :D


Tradicija stara tisućama godina je konzumiranje cvijeća koja se osim ukrašavanja vrta i doma može i jesti. Cvijeće pozitivno utječe na općenito emocionalno stanje čovjeka i raspoloženje, a koristi se i za liječenje dijareje, kašlja i bolesti pluća.

Begonija čisti jetru i eliminira toksine, krizanteme liječe prehladu i gripu, neven ublažava bolove u grlu, menstrualne bolove i tonzilitis, potočarka ima antibakterijska i antivirusna svojstva te liječi bolesti urinarnog trakta, prehladu i respiratorne infekcije, ruža pomaže radu crijeva i jetre, kamilica osnažuje imuniteti i ublažava stres, valerijana olakšava nesanicu i smiruje, a kadifica ime antigljivična i antiseptička svojstva.

Važno je nabavljati organski uzgojeno cvijeće te nikada ne konzumirati cvijeće koje se prodaje u cvjećarnama. Kako bi bili sigurni da cvijeće ne sadrži pesticide najbolje je da ga uzgojite sami te da naučite koje je cvjeće jestivo, a koje je otrovno.

Cvijeće je potrebno brati navečer ili rani ujutro jer je tada u njemu velik sadržaj vode, a najbolje je birati one cvijetove koji su se tek otvorili i koji izgledaju zdravo i živo. Potrebno je izbjegavati cvijeće koje su jele bube i koje izgleda bolesno, a jedu se samo latice.

Prije konzumacije, cvijeće je potrebno dobro oprati uranjanjem u slanu vodu, a ako je potrebno oživiti cvijet treba ga uroniti u ledenu vodu na jednu minutu. Nakon pranja cvijeće se suši na papirnatom ručniku te se skidaju suhe latice.

Jestivo cvijeće:
cvijet jabuke
rikula
cvijeće banane
bergamot
neven
kamilica
vlasac
korijander
djetelina
dnevni ljiljan
bazga
komorač
fuksija
češnjak
gladiola
sljez
izop
jasmin
lavanda
jorgovan
kadifica
menta
potočarka
okra
cvijet naranče
cvijet kruške
rani jaglac
crvena djetelina
ruža
vrtni hibiskus
šafranika
čubar
zevalica
cvijet tikvice
licorice
majčina dušica
tulipan
juka
kanadski hižop
artičoka
različak
bosiljak
borač
karanfil
cikorija
krizantema
cvijeće agruma
maslačak
kopar
tratinčica
frezija
gardenija
geranij
hibiskus
orlav nokat
vodenika
maćuhica
limunov sporiš
lipa
mažuran
gorušica
origano
luk
pasiflora
salvia elegans
rotkvica
kanadski judić
ružmarin
grah punocvijetni
kadulja
pelargonija
tulbaghia violacea
suncokret
karanfil turski
hibridna gomoljasta begonija
ljubičica

Cvijeće koje se želi sačuvati treba spremiti u staklenku sa vodom i spremiti u hladnjak. Latice cvijeća se mogu držati i u vrećici u hladnjaku, a najbolje ih je potrošiti u roku od nekoliko sati.

Primjedbe