Evo kako ćete na vrijeme prepoznati sunčanicu!


Sunčanica može biti vrlo opasna, dovesti do nesvjestice i teških posljedica
Povraćanje, povišena temperatura (katkad može i izostati), glavobolja, pospanost, vrtoglavica, crvenilo lica, zujanje u ušima i nemir simptomi su koji upućuju na još jednu ljetnu pojavu
– sunčanicu.
Najčešće se javlja kao posljedica duge igre i boravka na suncu bez adekvatne zaštite. Ako primijetite neke od simptoma, osobu odmah smjestite u tamnu klimatiziranu prostoriju i razodjenite, stavljajte joj hladne obloge na zatiljak i glavu, rashladite je lagano je polijevajući mlakom vodom te joj dajte hladne napitke.
Sunčanica može biti vrlo opasna, dovesti do nesvjestice i teških posljedica, pa ako se stanje uskoro ne stabilizira, treba se javiti liječnku. Usto, dobro je vlažiti kosu, vrat i zatiljak.

Ravnoteža između stvaranja i gubitka topline, s ciljem održavanja stalne temperature tijela, može biti poremećena zbog utjecaja visoke temperature okoline i povećane količine vlage u zraku. Poremećaju zdravstvenog stanja uslijed visokih temperatura okoline podložnija su djeca, starije osobe, oboljele osobe, kao i osobe koje su zbog prirode posla kojeg obavljaju izložene toplini i suncu.

Kako pružiti prvu pomoć zbog sunčanice?
Sunčanica nastaje uslijed dugotrajnog izlaganja glave, a posebno potiljka, utjecaju sunčeve topline.
Znakovi su: suha koža, izrazito crvenilo lica, povišena tjelesna temperatura, smetenost, glavobolja, vrtoglavica, osjetljivost na svjetlo i mučnina.

Postupak prve pomoći:
  • Smjestite osobu u hlad ili u hladniju prostoriju
  • Rashlađujte osobu, stavite joj hladni oblog (mokru tkaninu) na glavu
  • Dajte oboljeloj osobi vode ili prirodnog voćnog soka uz savjet da tekućinu uzima u manjim gutljajima
  • Pratite znakove životnih funkcija (svijest i disanje), a u slučaju pogoršanja stanja pozovite hitnu medicinsku službu i primijenite potrebne postupke prve pomoći.
Izvor:  story.hr

Primjedbe