Bolest koja pogađa ljude svih rasa i društvenih slojeva, prijeti cijelom svijetu!


Prema riječima voditeljice Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mirsade Mulaomerović, u Federaciji BiH nema epidemije šuge ili svraba, a povećana je opasnost od oboljevanja od mišje groznice.

“U svijetu, u svakom trenutku, ima registriranih više od 130 miliona ljudi koji imaju šugu i ta stopa u svijetu varira, pa se i naša zemlja uklapa u tu statistiku”, ustvrdila je u razgovoru za Fenu doktorica Mulaomerović.

Prema njenim riječima, u zadnjih pet godina u Federaciji BiH prosječno se godišnje prijavi oko 990 oboljelih od šuge. U prva četiri mjeseca ove godine, registriran je manji broj zaraženih, njih 278, što predstavlja pad u odnosu na 315 zabilježenih slučajeva u istom razdoblju prošle godine.

Šuga je, kaže doktorica Mulaomerović, jedan od najčešćih dermatoloških stanja, koji čine značajan udio bolesti kože, naročito u zemljama u razvoju.

“Ova bolest pogađa ljude svih rasa i društvenih slojeva. Pojavljuje se na svim kontinentima i u svim državama svijeta”, istakla je voditeljica Službe za epidemiologiju.

U Federaciji BiH se ta zarazna bolest obavezno prijavljuje prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Doktorica Mulaomerović napominje kako podaci nisu u potpunosti relevantni jer većina onih koji se obrate ljekaru samo navodeći simptome bolesti, dobije lijek i upisuju se u registar oboljelih bez posebne dijagnostike.

Prema njenim riječima, simptomi šuga su svrab koji je intenzivniji noću, te osip na koži, izražen na šakama, između prstiju, na podlakticama, prednjem pazušnom naboru, na trbuhu, unutarnjim stranama bedara, dojkama i penisu.

“Šuga se obično širi izravnim, dužim kontaktom kože na kožu s osobom koja ima šugu, a vrlo lako se širi na seksualne partnere i članove obitelji. Ponekad se širi indirektno korištenjem odjeće, peškira ili posteljine koju koristi zaražena osoba”, objašnjava epidemiologinja.

Preporučuje se da se nakon pojave simptoma građani što prije obrate ljekaru koji će preporučiti terapiju, jer s liječenjem treba započeti što prije. Neophodno je liječiti istovremeno inficiranog i kontakte, kao i sve članove domaćinstva, te provoditi mjere lične higijene.

/radiokameleon/

Primjedbe