Zašto je opasno jesti hranu na koju je sletjela muha ! Obavezno pročitajte


Kukci prenose mnogo više bakterija nego što se to ranije mislilo, sugerira novo istraživanje naučnika s "Penn State Eberly College of Science" iz SAD.

Oni su mišljenja kako nije dovoljno samo rukom potjerati muhu koja sleti na hranu, već takvu hranu uopće ne bi smjeli pojesti, prenose mediji.
Otkrilo se, naime, kako obična kućna muha na sebi može nositi bakterije salmonele, E Coli pa, čak, i bakterije koje mogu prouzrokovati čir na želucu i sepsu.
Budući da muhe koje žive na području gradova prenose više bakterija od onih koje žive na seoskim područjima, naučnici preporučuju izbjegavanje piknika u gradskim parkovima.

Dr. Donald Brajant (Bryant) je podsjetio kako se već zna da muhe na sebi prenose određene patogene bakterije, ali se nije znalo u kojoj mjeri.
- Vjerujemo da će ovo istraživanje otkriti mehanizam prijenosa patogenih bakterija kojeg su možda zanemarili zdravstveni radnici - rekao je dr. Brajant te poručio kako je možda bolje ići na piknik u šumu, što dalje od urbanog okoliša.

U istraživanju su se koristile metode sekvenciranja DNK kako bi se proučili mikrobi unutar i na tijelu kućne muhe (Musca Domestica) i brenkulje (Chrysomya Megacephala), pa je kućna muha na sebi imala 351 vrstu bakterija, a brenkulja, koja se može naći u toplijim krajevima, 316. Naučnici su čak analizirali dijelove tijela muha kao što su krila i noge. Mišljenja su kako one vjerojatno pokupe bakterije s izmeta i organskih tvari u procesu truljenja koje su im potrebne za prehranu mladih.

Većina bakterija se nalazi na nogama, što znači da je dovoljno da muha samo kratko dodirne hranu pa da bakterije ostanu na njoj.
Stručnjaci, međutim, vjeruju kako muhe mogu biti i korisne - u smislu da upozore na širenje bolesti ili ih se može poslati kao dronove u potragu za mikrobima.

/zdravlje.avaz/

Primjedbe