Riješite se zubnog kamenca prirodnim putem



Mnoge prirodne tvari preporučuju se kao pomoć protiv tvrdih naslaga na zubima koje nastaju mineraliziranjem plaka, ali nemojte ovo nipošto shvatiti kao “dozvolu” da možete zanemariti uobičajenu oralnu higijenu!

Pravilno odabrana zubna četkica, zubna pasta i konac, svakodnevno čišćenje zubi najmanje dvaput dnevno te redovite kontrole kod stomatologa zakoni su oralnoga zdravlja, pa tako i prevencije zubnoga kamenca.

Priroda krije lijekove

Zubni kamenac je tvrda naslaga najčešće lokalizirana na donjim prednjim zubima. Nastaje iz plaka koji se na zubima formira već nakon pola sata od njihova pranja. Ne nastaje kod svih ljudi jednako brzo i nekima može zadavati prave muke. Ako ste jedna od tih osoba, svakako pokušajte s nekim od sljedećih recepata.

Soda bikarbona


Ovo je jedan od najpoznatijih boraca protiv ove neugodne pojave. Sve što trebate je lagano namočiti zubnu četkicu vodom pa na nju staviti sodu bikarbonu. Dvadesetak sekundi četkajte zube pa isperite usta vodom. U sodu bikarbonu možete dodati prstohvat soli.

Hrana bogata vitaminom C 


Najčešći su recepti za lagani “piling” zubi smjesa od jagode i rajčice te kora limuna i naranče (unutarnja strana). 

Sjemenke sezama 

Uzmite šaku sezamovih sjemenki i polako ih žvačite, ali nemojte ih progutati. Istrljajte zube tom smjesom pomoću zubne četkice. 

Zelena glina u prahu 


Obično se nalazi u prodaji u biljnim ljekarnama i prodavaonicama prirodne kozmetike. Nanesite prah na zubnu četkicu i koristite ga kao pastu. 

Ljuske oraha

Kuhajte 30 grama orahovih ljuski u vodi 15 minuta. Umočite zubnu četkicu u tu smjesu i perite zube 3-5 minuta.

Jabučni ocat

Jednom tjedno (ne više) preporučuje se nakratko isprati odnosno natrljati zube s malo jabučnoga octa (možete si pomoći četkicom), ali nakon toga obvezno dobro isperite usta vodom.

/ordinacija.hr/

Primjedbe