Pokazatelji emotivnog stresa su ...Za mnoge od nas stres je samo nusprodukt našeg svakodnevnog života s kojim smo se naučili nositi, ali važno je rješavati uzroke stresa jer stres može podstaći poremećaje raspoloženja koji mogu uticati na naše mentalno zdravlje.

Emotivni stres može se manifestovati i fizičkim simptomima. Postoji nekoliko fizičkih znakova da je vaše mentalno i emotivno zdravlje pod pritiskom:

Nedostatak energije
Stres ne samo da utiče na vaš um, nego utiče i na fiziologiju oslobađanjem hormonskog kortizola u krvotok, koji oponaša tjelesni napor ubrzavanjem disanja i brzinom otkucaja srca i ostavlja vas nepotrebno umornim i letargičnim. Stres takođe može biti krivac za nedostatak sna jer ometa sposobnost vašeg tijela da reguliše instinkte sna i buđenja, uzrokujući nesanicu.

Škripanje zubima

Bruksizam ili škripanje zubima u snu može uzrokovati velike probleme s vašim oralnim zdravljem, uključujući bol u vilici, trajno oštećenje zuba i glavobolje. Škripanje uzrokovano stresom povezano je s povećanom aktivnošću u vašoj podsvijesti kad spavate; kako niste na "oprezu", vaše tijelo koristi usta kao ventil za povećani stres.

Lako se razbolite

Kada stres izaziva oslobađanje kortizola u krvotok, on nehotice sprečava redovnu funkciju vašeg imunološkog sistema. Jedan od važnih načina na koji to čini jeste suzbijanje oslobađanja hormona DHEA, koji podržava imunološku funkciju.Promjene u prehrambenim navikama
"Stresno jelo" često uzrokuje oslobađanje kortizola, što povećava apetit i podudara se s vašim niskim moralom, što dovodi do posezanjem za tipičnom hranom za utjehu. S druge strane, mnogi koji imaju problema sa stresom takođe osjećaju gubitak apetita, za koji se vjeruje da je povezan s prisutnošću hormona koji oslobađa kortikotropin koji potiskuje apetit.

Posljedice stresa
Posljedice dugotrajnog ili intenzivnog dejstva stresa mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja zdravlja.
Stručnjaci su utvrdili da zbog povećanog stresa radnika dolazi do drastičnog smanjenja produktivnosti i čestih povreda na radnom mjestu ili u saobraćajnim udesima.


izvor: nezavisne.com

Primjedbe