Pogledajte i prestanite uništavati najbolje iz povrća….


Termička obrada uništava većinu hranjivih tvari. Ako kuhate povrće, radije ga pripremajte kao varivo ili samo blanširajte
Stručnjaci preporučuju dvije i pol šalice povrća na dan za zdravlje.
Ipak, ako povrće ne pripremate pravilno, čak i ako ga pojedete više od te količine, ono može biti manje hranjivo.

Ovo su 4 načina kako povrće činimo NEzdravim:

1. Predugo kuhanje

Ovo je jedan od najčešćih načina na koji uništavamo hranjive vrijednosti u povrću. Termička obrada uništava većinu hranjivih tvari. Ako kuhate povrće, radije ga pripremajte kao varivo ili samo blanširajte.

2. Koristite bilo koje ulje

Ako koristite ulje pri pripremi povrća, izbjegavajte suncokretovo, koje na visokim temperaturama postaje toksično. Umjesto njega radije povrće pripremajte na maslacu ili kokosovu ulju.

3. Podgrijavanje u mikrovalnoj
Iako nam se podgrijavanje povrća u mikrovalnoj može činiti kao brzo i jednostavno rješenje, ipak ne bi trebalo biti prvi izbor. Toksični sastojci iz plastičnih posuda u kojima najčešće podgrijavamo hranu u mikrovalnim pećnicama mogu otpuštati otrovni BPA u hranu, a i povrće će se u mikrovalnoj lako raspasti.

4. Kuhanje na jakoj vatri
Koliko ste puta bili u žurbi i pritom namirnice pripremali na jačoj vatri kako bi jelo bilo što prije gotovo? Ako u pripremi obroka koristite maslinovo ulje, u ovoj situaciji ulje će se početi dimiti, a hrana će najčešće izgorjeti. Još važnije je to da se pri visokim temperaturama uništavaju blagotvorni antioksidansi iz maslinova ulja. Stoga, kuhajte s maslinovim uljem na umjerenoj vatri, a pri kraju povrće poprskajte hladnim maslinovim uljem kako biste bili sigurni da će vas opskrbiti potrebnim antioksidansima.

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

Primjedbe