NAMIRNICE ZA USPJEŠNO MRŠAVLJENJE!

                           
Znamo i sami da neka jela iz našeg svakodnevnog menija moramo izbaciti i izbjegavati u cilju uspješnog procesa mršavljenja.Ali,unosom nekih namirnica vjerovali ili ne pospješujemo uspješno sagorijevanjje kalorija. Zaboravite na gladovanje i 'navali' na ove namirnice kako bi izgubili suvišne kilograme.

Piletina i puretina 
Ovi će vam proteini dati dugotrajan osjećaj sitosti i osjećat ćete se zadovoljno nakon jela pa vam neće trebati da još nešto 'gricnete'. Odličan su izvor triptofana, koji prethodi stvaranju neurotransmitera serotonina. "Ako niste dobro raspoložena ili ste pod stresom, važno je potaknuti proizvodnju serotonina u vašem organizmu kako biste uravnotežili raspoloženje, smanjili emocionalno prejedanje i spriječili 'grickanje' zbog stresa", pogotovo dok pokušavate smršavjeti, kaže Cording. 


Orašasti plodovi i njihovi maslaci 
 "Orašidi su puni zdravih masti, vlakana i proteina, što je savršena kombinacija za održavanje energije i sitosti", kaže Cording. Dosta su kalorični pa vam neće trebati puno da se zasitite šakom orašida ili s par žlica njihovog maslaca (bademovog, kikirikijevog i sl.), a Cording dodaje kako ćete uz neke od njih, poput oraha, dodati u prehranu i omega-3 masne kiseline koje pomažu smanjenju upala u organizmu. 

 Jaja 
Još jedan odličan izvor proteina i zdravih masnoća, a Cording kaže kako će vam pomoći održati mišićnu masu dok sagorijevaš masti. Kako jedno veliko jaje sadrži 70 kalorija, bit će odlična za kontrolu porcija hrane, a imaju i kolin, spoj koji pomaže zdravlju mozga te DHA (dokosaheksaenoičnu kiselinu) koja djeluje antiupalno. 


Mlijeko, jogurt i sir 
Mlijeko nudi veliku količinu kalcija koji gradi kosti (300 mg) i životinjskih proteina (8 grama), a ne morate birati ono s niskim udjelom masti da bi uživali u njemu. "Iako ćete unijeti nešto više kalorija, više ćete se najesti od njega", kaže Cording. "Čak ćete bolje apsorbirati hranjive tvari, uključujući i vitamine D i A, ako birate ona masnija", nastavlja. Dodatno, probiotici iz jogurta pomoći će funkciji cjelokupnog organizma i probave te ojačati imunitet.

Kako izabrati probiotik? 
Probiotici su svoje mjesto pronašli u brojnim funkcionalnim proizvodima, a najviše se koriste u fermentiranim mliječnim proizvodima. Za početak treba razjasniti da nisu svi jogurti probiotici. Obične bakterije mliječnog vrenja uz pomoć kojih se radi jogurt danas nisu glavni igrači u svijetu fermentiranih mliječnih proizvoda. Posebno su cijenjeni probiotici, specifični sojevi bakterija čiji je dobar učinak na naš organizam znanstveno dokazan. Probiotici se dodaju različitim fermentiranim mliječnim proizvodima, najčešće jogurtu. Ove bakterije se naime sporo razmnožavaju u mlijeku pa s njima fermentacija u pravilu traje predugo. Probiotički jogurti imaju približno sličnu energetsku vrijednost od 39 do 57 kcal, a koja uglavnom ovisi o udjelu šećera i mliječne masti, budući da su udjeli bjelančevina približno jednaki u svim proizvodima. Dobro je kada proizvodi imaju naznačen broj bakterija koje sadrže i točno definirane bakterijske sojeve. Također, sadržaj kalcija bi bilo dobro naznačiti na pakiranju. Dobar dodatak probioticima su i prebiotici - vlakna koja služe kao ''hrana'' probioticima i tako potiču njihov rast i aktivnost – to su primjerice, inulin, oligofruktoza, galaktooligosaharidi. Dobar probiotik trebao bi sadržavati barem 10 na osmu bakterija točno određenih sojeva (npr. LGG, BB12 ili LA-5). Poželjno ga je uzimati svakodnevno, primjerice jedan probiotički jogurt dnevno. U određenim situacijama poremećene crijevne mikrobiote može se uzimati i 2-3 jogurta dnevno.

Izvor: .24sata.hr



Primjedbe