Liječi plućne i kožne bolesti, čisti krv, poboljšava vid, jača mišiće i korijen kose, dezinficira rane…


Orah se koristi na razne načine, često uz kolače i peciva, salate, tjesteninu, kao i za pripremu raznih balzama…

Međutim, malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mladih plodova i nezrelog ploda, koje mogu pomoći protiv mnogih bolesti te su najučinkovitiji ako se beru početkom maja.

Orah ima posebno priznanje zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, on se koristi za izradu finog namještaja, bojenje, za umjetničke obrte itd…

Među ljudima je dobro poznat kao lijek za čiščenje krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, jača mišiće i poboljšava vid.

Orah se koristi protiv inficiranih rana, kožnih bolesti i upale oka u obliku balzama i kao kupka. Orahovo ulje je dobro za njegu kose i zaštite od opekotina sunca. Jezgra sadrži 65% ulja, proteina, ugljikohidrata, fosfor, kalij, magnezij, vitamin B i C, željezo.

Čaj od orahovih pregradaka 

Čaj od mladog lista oraha je posebno učinkovit, što, u kombinaciji s medom jača i čisti tijelo i poboljšava zdravlje. Također se koristi kao lijek protiv problema s probavom, gihta, krvarenja desni, gnojnih osipa, prekomjerna tjelesna težina i protiv vaginalnog iscjetka.

Listovi sadrže eterično ulje žućkaste boje, tanini i tvari s toplim i gorkim okusom. Orahov list se bere u lipnju i srpnju te je poželjno da ih koriste, dok su svježi i zeleni, jer oni sadrže mnogo ljekovitih sastojaka.

Sedam oraha dnevno znači sedam dana života više

Mladi zeleni orasi su bogati vitaminom C. U kombinaciji s medom su izvrstan lijek za boležljivu i slabu djecu. Zreli plodovi su puni ulja, jedu se svježi i izvrstan su izvor omega 3 masnih kiselina, što će uspješno smanjiti holesterol iz krvi.

Tinktura za jačanje kose

Sameljite 100 g. osušenih oraha, a zatim ih staviti u 1 litar 96% alkohola u staklenu teglu. Zatvorite teglu i ostavite je na toplom mjestu 2 tjedna, ne zaboravite promućkati bar jednom dnevno. Masirajte vlasište pomoću ove tekućine i zatim osušite kosu. Ponovite ovaj tretman svake večeri.


Protiv bolova

Pomiješajte jednu litru djevičanskog maslinovog ulja s 150 g. sitno izrezanog, svježeg i zdravog orahovog lista. Stavite u staklenu teglu i spremite dobivenu smjesu na toplom mjestu najmanje 30 dana. Nakon toga, procijedite ulje i mažite na bolna mjesta.

izvor: narodni lijek

Primjedbe