Banane - oružje u borbi protiv stresa :)



Stres nazivamo i bolešću modernog doba jer na naše zdravlje ostavlja ozbiljne posljedice.
Jedan od štetnih učinaka je da stres ubrzava naš metabolizam, a posljedica je smanjenje količine kalija u našem tijelu. Kod toga nam brzo i učinkovito mogu pomoći upravo banane.
Banane su učinkovit paketić pun energije i važnih hranjivih tvari koje čuvaju naše zdravlje i ravnotežu u tijelu. Posebice su bogate kalijem kojeg je u našoj svakodnevnoj prehrani često premalo.
Kalij je vrlo važan mineral, a prije svega za zdravlje živčanog sistema i uravnoteženo raspoloženje. Također normalizira otkucaje srca, sudjeluje kod transporta kisika do mozga i regulira optimalnu količinu vode u tijelu.

Zašto su banane tako dobre za naše zdravlje?
* bogate su kalijem
* sadrže esencijalnu aminokiselinu triptofan
* bogate su vlaknima
* sadrže puno vitamina B6


Zašto ih konzumirati?
* štite naš živčani sustav
* poboljšaju zdravlje srca
* poboljšaju naše raspoloženje
* umiruju nas
* povećaju nam energiju
* poboljšaju našu probavu
* reguliraju nivo šećera u krvi

Srčani udar
Banane sprječavaju niz raznih bolesti. Znanstvenici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40%.

Anemija
Banana je odličan izvor željeza koji je ključan za pravilnu proizvodnju hemoglobina i mnogih enzima koji su ključni za formiranje crvenih krvnih stanica.

Krvni tlak
Nedavno istraživanje je pokazalo da 2 banane dnevno mogu značajno smanjiti razinu krvnog tlaka. Ovo je svakako jeftiniji i ukusniji način kontroliranja razine krvnog tlaka.

Mozak
Znanstvenici su ustanovili da studenti koji jedu bananu za doručak, međuobrok i nakon ručka imaju znatno veću razinu koncentracije. Kalij iz banane potiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

Proljev
Banana će vratiti funkcije probavnog sustava u ravnotežu, upiti veliku količinu vode, olakšati proljev i regulirati rad crijeva.

Energija
Ugljikohidrati iz banane će brzo podignuti razinu energije. Velik broj profesionalnih sportaša u pauzama jede bananu jer je lako probavljiva i brzo podiže razinu energije.

Žgaravica
Banane neutraliziraju želučanu kiselinu. Ako patite od žgaravice, pojedite jednu bananu kako biste ublažili taj neugodan osjećaj.

Jutarnje mučnine
Trudnice pojačano trebaju paziti na prehranu, a banana je zdrava, ukusna i olakšat će tegobu koja pogađa većinu trudnica. Banana će podignuti razinu šećera u krvi, što vam treba kada osjećate jutarnje mučnine.

Grčevi u mišićima
Manjak kalija može uzrokovati grčeve u mišićima, naročito ako radite vježbe visokog intenziteta. Ako svakodnevno vježbajte, svakodnevno pojedite bananu zbog povećanja energije i smanjenja rizika od nastanka grčeva u mišićima.

Čir na želucu
Banana će neutralizirati želučanu kiselinu, stvoriti zaštitni sloj na želucu, zbog čega će bol i nelagoda uzrokovana čirom biti smanjena.

Stres
Kada smo pod stresom, naš metabolizam se ubrzava, ubrzavaju se i otkucaji srca, a smanjuje se razina kalija. Banana će vratiti razinu kalija u ravnotežu i regulirati otkucaje srca.

Kako banane uključiti u našu svakodnevnu prehranu?
Možemo ih koristiti samostalno ili kao dodatak smoothiju, jogurtu, pahuljicama i grisu. Iz njih si možemo napraviti voćnu salatu, namaz, različite kolače i peciva. U kombinaciji s algama će znatno poboljšati okus smoothija.

Jednostavan i zdrav recept 

Smoothie s bananom i zobenim pahuljicama:
* 1 banana
* 2 kašičica zobenih pahuljica
* 1 dl kokosovog mlijeka
* 1 dl jogurta od vanilije
* prstohvat cimeta i vanilije u prahu

Sve sastojke dobro izmiksamo u blenderu i poslužimo ohlađeno.

Primjedbe