''Ako nećete da vam lice izgleda poput suhe šljive, jedite suhe šljive''.


Jedan od najstarijih kineskih lijekova, ubai, napravljen je od suhe šljive. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća koje važe za moćne antioksidanse nalazi se svježa šljiva.

Danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva. Suha šljiva dva puta je veći antioksidans od suhih smokava i suhog grožđa. Zbog velike koncentracije vlakana, suhe šljive imaju veći laksativni efekt od svježih šljiva. I svježe i suhe, prava su mala riznica kalijuma, vlakana, vitamina K, a u tragovima može da se nađe i magnezijum i željezo.

Vitamin C u plodovima svježe i suhe šljive omogućava da se željezo u organizmu što bolje iskoristi. Šljiva je također veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima, fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom.
Dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma treba da znaju da suhe šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled suhe šljive.

Ovo su neka od ljekovitih svojstava šljive:

Suha šljiva za kosti
Desetak suhih šljiva dnevno smanjuje rizik od osteoporoze i prijeloma kostiju, koji s godinama raste, naročito kod žena koje su izašle iz menopauze, pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištu u Floridi.
Tokom istraživanja liječnici su pratili zdravstveno stanje 100 ispitanica koje su izašle iz menopauze, koje su bile podijeljene u dvije grupe. Prva grupa, u kojoj je bilo 55 žena je godinu dana jela oko 100 grama, ili desetak suhih šljiva dnevno, a u drugoj kontrolnoj grupi bilo je 45 žena koje su jele sušene jabuke. Sve žene uzimale su preporučene dnevne doze kalcija i vitamina D.
Analize su pokazale kako žene koje su konzumirale suhe šljive imaju znatno bolju gustoću kostiju od onih u drugoj grupi. S obzirom na to da se tijekom prvih pet godina nakon menopauze gustoća kostiju značajno smanjuje, što povećava rizik od prijeloma, liječnici preporučuju da suhe šljive postanu dio svakodnevne prehrane.

Suha šljiva za probavu
Osušene šljive su jedan od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sustava u ravnotežu. Suhe šljiva pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.
Drugi razlog zbog kojeg su suhe šljive korisne za probavni sustav je taj što one sadrže visoku količinu topivih i netopivih vlakana – preko 3 grama po četvrtini šoljice. Nakon konzumacije vlakana savjetuje se pijenje vode. Naime, vlakna imaju sposobnosti brzog upijanja vode. Netopiva vlakna prolaze kroz naš sustav uglavnom netaknuta; njihova je zadaća pokrenuti nakupljene tvari kroz crijeva.
I u ovom se slučaju voda iznova pokazuje kao važan čimbenik. Jer kada je probavni sustav već usporen, dodavanje vlakna bez dovoljno tekućine može doista napraviti još veći problem, uzrokujući vjetrove i nadimanje.


Suhe šljive za prekrasnu kožu


Bezbroj puta ponovljena izreka ''Ljepota dolazi iznutra'' uvelike se odnosi upravo na hranu koju unosimo u svoj organizam. Zdrava kosa, nokti i koža te lijep osmjeh prvi su vanjski znaci ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljamo na druge - svoj vanjski izgled. Prehrana bogata prehrambenim vlaknima pomaže bolju pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma, sprečava akumulaciju toksina u tkivima te održava kožu lijepom i zdravom.

Zbog svih navedenih razloga, dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma trebaju što više konzumirati suhe šljive jer kao što smo rekli; uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica bude suha, izborana i beživotna. Odlična je za očuvanje mladalačkog izgleda kože, pa postoji izreka :''Ako nećete da vam lice izgleda poput suhe šljive, jedite suhe šljive''.

Izvor: http://zdravlje5.blogspot.ba

Primjedbe