Nestručno pomlađivanje lica može biti jako opasno !!!


Poslednjih godina i kod nas dostupi najsavremeniji tretmani podmlađivanja iz oblasti estetske medicine, i to ne samo u lekarskim ordinacijama - gde bi po prirodi stvari jedino i trebalo da se obavljaju - već i u kozmetičkim, pa i frizerskim salonima.

U javnosti se nedavno povela polemika oko toga što pojedine medicinske intervencije, poput mezoterapije, dermarolera, hemijskog pilinga ili ubrizgavanja hijaluronskih filera, obavljaju i oni koji za to nisu kvalifikovani. Takođe, otvorilo i pitanje korišćenja falš materijala koji pojeftinjuju tretman, ali, s druge strane, mogu da budu izvor brojnih zdravstvenih komplikacija.

U želji da izgledaju što mlađe, mnoge žene i muškarci se podvrgavaju brojnim metodama pomlađivanja koje je moguće pronaći na tržištu. Estetska kirurgija posljednjih godina doživjela je procvat, a tržište preparata za pomlađivanje nikada nije bolje poslovalo. Zarađuju li na vašoj naivnosti? Zapravo, mnoge ove metode daju rezultate – privremene ili trajne. Međutim, drugih se trebate kloniti jer mogu imati suprotan učinak od očekivanog te naštetiti vašoj koži i ubrzati njeno starenje. Laser, preparati i kreme protiv bora, radiofrekvencija, dermalni fileri, operacije…
Donosimo vam sve što trebate znati o metodama pomlađivanja:

1. Lasersko pomlađivanje
Pomoću svjetlosne zrake različitih valnih duljina omogućava poticanje neokolageneze te poboljšanje tonusa i teksture kože. Ako tretirate samo dijelove lica (područja oko očiju, usta ili čelo) tretman traje 30 do 45 minuta. Ako tretirate cijelo lice tretman traje i do 2 sata.

Svjetlosne zrake mogu biti opasne za vašu kožu i dovesti do opeklina i toplotnih ozljeda. Također, nerijetko se javljaju ožiljci, promjene u pigmentaciji kože i bakterijske infekcije koje se mogu zakomplicirati. Rezultati nisu trajni.

2. Dermalni fileriOvaj tretman za pomlađivanje podrazumijeva korištenje filera kako bi se popunile već formirane bore na licu. Fileri se ubrizgavaju pomoću tankih igala, pa je ovaj postupak pomalo invazivan. Danas su najviše u upotrebi hijaluronski fileri. Morate ih ubrizgavati redovito.

Sam postupak je propraćen crvenilom, otok i podljevima koji se uglavnom povuku kroz nekoliko sati, dok u nekim slučajevima mogu duže potrajati. Najčešća nuspojava je alergijska reakcija, ali moguće su i pojave infekcije ili upale.

3. Preparati i kreme protiv boraTržište je jednostavno preplavljeno brojnim preparatima i kremama koje obećavaju uklanjanje bora i pomlađivanje. Većina njih sadrži sastojke koji „garantiraju“ rezultate. Zapravo, samo nekoliko sastojaka znanstveno dokazano može utjecati na smanjenje bora i zatezanje kože.

Da krema doista funkcionira znat ćete ako u sebi sadrži: koenzim Q10, retinol, kolagen, elastin, vitamine (E, B, A – svi oni su dobri za vašu kožu). Najbolje kreme protiv bora su one na bazi zmijskog otrova jer on „paralizira“ mišiće nastale od mimike lica te tako zaustavlja širenje bora i zateže kožu. Izbjegavajte jeftine preparate jer oni uglavnom nemaju učinka ili mogu naštetiti koži.

4. Tretman radiofrekvencijeDjelovanjem ultrazvuka i radiofrekvencije uklanja bore, zateže opuštenu kožu te vraća i održava mladolik izgled vašeg lica, vrata i dekoltea. Tijekom ove metode vrši se dubinsko zagrijavanje tkiva. Kada se kolagenska vlakana zagriju do određene temperature, dolazi do njihove kontrakcije i zatezanja kože.

Ovakvi tretmani za pomlađivanje danas se često koriste po kozmetičkim salonima, ali malo je osoba obučenih za njegovo izvođenje. Ako je izvodi nestručna osoba, može doći do opeklina na koži. Također, česte su pojave poput crvenila kože, neujednačenosti tena, otoka i osjećaja svrbeža.

Preporučuje se da prilikom prve pojave bora koristite pažljivo odabrane kreme koje će smanjiti njihovu vidljivost i duže održati kožu mladom. Invazivne metode ne biste trebali koristiti u mlađoj dobi jer mogu izazvati ubrzano pojavljivanje bora i starenje kože. Ipak, za koju god metodu se odlučite vodite računa da ju obavlja stručna i obučena osoba kako biste minimizirali mogućnost da ošteti vaše lice. Također, ako želite održati kožu duže mladom i zdravom, vodite računa o životnim navikama. Pušenje, često izlaganje suncu, odlasci u solarij mogu ubrzati pojavu bora. Zdrava prehrana, unošenje puno vode i hidriranje samog lica, redovito uklanjanje šminke i čišćenje lica smanjit će pojavu bora i znakova starenja, a vi ćete duže izgledati mladoliko. 


Izvor: zena.blic.rs

Primjedbe