Postovi

Prikazuju se postovi od ožujka 19, 2018

Kako prepoznati jaja organski uzgojenih kokoški?

Slika
Iako je potražnja za domaćim jajima itekako velika, koja su jaja domaća, teško je prepoznati.
Oni koji žive ili imaju rođake na selu, vjerovatno odmah mogu da prepoznaju zdravije žumance, odnosno domaće ili organsko jaje.
Naravno domaće kokoške razlikuju se od organski uzgajanih. U ishrani kokošaka sa organskih farmi  nema štetnih hemijskih komponenti ni hormona, nemaju ni ograničene uslove kretanja.
Kokoške u konvencionalnoj proizvodnji su zatvorene u kavezima, a često se hrane koncentratom.

Žumanjca organskih jaja, uglavnom su znatno jače, tamnije boje (na slici, prvo žumanjce), pa tako i sve što pripremite od njih (gibanice, pite, prohe, kolači...) ima jasno žutu boju. Ali organsko ili žumanjce koka sa sela može da bude i svjetlije, jer sama boja žumanjceta zavisi od vrste ishrane. Ako se koka hrani kukuruzom i šeta dvorištem vjerovatnije je da će njihovo žumance biti tamnije. Ali ako se hrani samo kukuruzom i ne šeta, boja žumanca biće svjetlija.

Bez obzira na …

Kozije mlijeko - čudotvorac za vaš organizam !

Slika
Kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice pogotovo kada govorimo o mliječnim proizvodima. Njegova hemijska struktura je nevjerovatno slična majčinom mlijeku. Zato u nastavku pročitajte kako kozje mlijeko može poslužiti kao prirodni lijek.
Od pamtiveka širom planete kozje mlijeko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za liječenje mnogih bolesti. U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mlijeka, već kozje mlijeko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osjetljive na laktozu. Zatim, kozje mlijeko u odnosu na kravlje u svom sastavu sadrži viši nivo vitamina (pogotovo vitamina B6), minerala (pogotovo kalcijuma), a niži nivo kalorija. Pošto je blizu savršene hrane i lako varljivo ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, kozje mlijeko je odlična namirnica za bebe i djecu jer ne…

Pogledajte i prestanite uništavati najbolje iz povrća….

Slika
Termička obrada uništava većinu hranjivih tvari. Ako kuhate povrće, radije ga pripremajte kao varivo ili samo blanširajte
Stručnjaci preporučuju dvije i pol šalice povrća na dan za zdravlje.
Ipak, ako povrće ne pripremate pravilno, čak i ako ga pojedete više od te količine, ono može biti manje hranjivo.

Ovo su 4 načina kako povrće činimo NEzdravim:

1. Predugo kuhanje

Ovo je jedan od najčešćih načina na koji uništavamo hranjive vrijednosti u povrću. Termička obrada uništava većinu hranjivih tvari. Ako kuhate povrće, radije ga pripremajte kao varivo ili samo blanširajte.

2. Koristite bilo koje ulje

Ako koristite ulje pri pripremi povrća, izbjegavajte suncokretovo, koje na visokim temperaturama postaje toksično. Umjesto njega radije povrće pripremajte na maslacu ili kokosovu ulju.

3. Podgrijavanje u mikrovalnoj
Iako nam se podgrijavanje povrća u mikrovalnoj može činiti kao brzo i jednostavno rješenje, ipak ne bi trebalo biti prvi izbor. Toksični sastojci iz plastičnih posuda u kojima …

Tradicionalni doručak u Japanu, Portugalu, Italiji i drugim zemljama ….

Slika
Doručak je najbitniji obrok u danu, to je svima poznato. Ali, da li ste se nekada pitali šta jedu za doručak ljudi širom svijeta? Evo nekoliko primjera šta ljudi u različitim državama doručkuju.

Stanovnici Japana za doručak jedu tradicionalnu miso supu koja se sastoji od riže i fermentisane soje, potom jedu nori, što su zapravo alge, kao i jelo koje nazivaju tamagoyaki, a što bismo mogli opisati kao omlet. Poznato je da su Japanci dugog vijeka i to ponajviše zahvaljujući svojoj ishrani.

Tradicionalni doručak u Izraelu koji služe uglavnom i u hotelima se sastoji uglavnom od jaja kuvanih u pikantnom umaku od paradajza, a potom se servira i dimljena ili ukiseljena riba, sir i povrće.

Doručak u Italiji je nezamisliv bez kafe. Italijani će popiti espresso ili cappuccino, a potom će jesti nešto od tradicionalne kontinentalne hrane što uključuje peciva, sireve, šunku i voće.

Bilo da jedu u svojim domovima ili da služe doručak u hotelima, Britanci će za ovaj obrok birati kombinacije slanine, …

Hrana koja vam može spasiti život!

Slika
Poznato je da mnoge namirnice mogu naše tijelo učiniti zdravijim i otpornijim na mnoge neugodne simptome i bolesti, a svojim ljekovitim svojstvima i redovnom konzumacijom na taj nam način mogu i spasiti život.

Sve više ljudi svakodnevno bira zdravije namirnice i odriče se nezdrave, masne “junk“ hrane koja ne sadrži dovoljno hranjivih materija. Poznato je da mnoge namirnice mogu naše tijelo učiniti zdravijim i otpornijim na mnoge neugodne simptome i bolesti, a svojim ljekovitim svojstvima i redovnom konzumacijom na taj nam način mogu i spasiti život.

Pojam “superhrana“ odnosi se na namirnice koje imaju izuzetno visoki nivo fitonutrijenata, a ovo su neke od njih.


Noni

Noni posjeduje antitumorska i antiupalna svojstva, učinkovito smanjuje bol, regeneriše ćelije i jača imunitet. Noni je jedina biljka koja sadrži 155 biološki djelotvornih sastojaka. Plod ove biljke ima 800 puta više prokseronina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Prokseronin i prokseronasa su dv…

Limeta ublažava glavobolju!

Slika
Egzotična limeta izvrstan je voćni dodatak u hladnim zimskim danima kad naše tijelo vapi za vitaminima.

Izuzev jela, ovaj citrus može se iskoristiti i kao čudotvorni lijek protiv pulsirajuće glavobolje. Dovoljno je prerezati limetu na pola i prvo jednom, a po potrebi i drugom polovinom istrljati čelo.

Bol bi najprije trebala oslabjeti, a potom i posve nestati. Prilikom kupovine birajte plodove jarkozelene boje, sjajne kore i bez točkica ili drugih oštećenja. Zrela limeta je čvrsta, ali ne i tvrda na dodir.

Dok se drži u ruci trebala bi se doimati težom u odnosu na svoju veličinu. Na sobnoj se temperaturi limeta može očuvati do deset dana, a u frižideru i do četiri sedmice.

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

Izbijelite svoje zube svježim voćem!

Slika
Ne možete si priuštiti profesionalno izbjeljivanje zuba kod stomatologa? To više nije problem, jer ga možete priuštiti potpuno besplatno u vlastitom domu bez puno muke...
Bijeli zubi i blistav osmijeh su ukras svakog lica i nešto što ljudi prvo primijete. Mnogi se zbog toga podvrgavaju raznim tretmanima izbjeljivanja zuba u stomatološkim ordinacijama ne znajući da postoje prirodni preparati i recepti koji se lako pripremaju, a ne koštaju mnogo.

Naranča i ananas
Kiselina iz naranče i ananasa sadrži enzime koji ubijaju bakterije, između ostalih i one zaslužne za loš zadah. Ovo voće također povećava izlučivanje pljuvačke, koja ispire hranu koja ostavlja mrlje na zubima, poput kave, soka i crvenog vina.

Jabuke
Imaju čvrstu strukturu koja djeluje kao prirodna četkica za zube. Dok žvaćete jabuku, komadići se zavlače između zuba i desni, a u vašoj usnoj šupljini stvara se pljuvačka koja čisti zube i desni od bakterija, neutralizira kiseline i na taj način čuva zube od karijes…

Kako sačuvati mozak od starenja?

Slika
Naš je mozak nevjerojatno otporan, a u stanju je da proizvodi nove moždane ćelije za vrijeme našeg čitavog života. Vremenom možemo iskusiti brojne promjene povezane sa starenjem mozga, poput gubitka pamćenja i loše koncentracije, no znanstvenici navode kako ovaj proces možemo usporiti. Mozak nas čini onim što jesmo, primarni je pokretač naših misli i naših akcija, a s vremenom postaje jedinstvena arhiva vlastitih osobina i iskustava. Ali, ipak, mozak nije ništa drugačiji od ostalih organa u fizičkom smislu. Stanice u mozgu stare podjednako kao na bilo kojem drugom dijelu tijela, na srcu ili kukovima…

„Kada govorimo o starenju mozga, ne prihvaćamo to toliko teško kao npr. bore. Zreli mozak je poželjna stvar“, kaže Susan Greenfield, jedna od vodećih britanskih znanstvenica iz područja neurologije. „Veze između stanica u mozgu konstantno se mogu obnavljati kroz život i jačati, ali problem se pojavljuje kada te veze prestanu da rade“.

Najučestalija indikacija starenja mo…