Postovi

Prikazuju se postovi od siječnja 19, 2018

LIJEK PROTIV GLJIVICA KOJI SAMI MOŽETE NAPRAVITI !

Slika
U borbi protiv gljivica najvažniji su strpljenje i upornost. Naime, sasvim je uobičajena pojava da se i nakon temeljnog liječenja nakon kratkog vremena gljivice ponovno vrate. Da bi liječenje gljivica bilo što uspješnije treba se poslužiti svim raspoloživim sredstvima, među njima prvo mislimo na prirodne lijekove a tek onda na odlazak u apoteku. Neki prirodni lijekovi protiv gljivica mogu direktno djelovati kao sredstvo za uništavanje ove napasti a drugi mogu pomoći da se infekcija ponovo ne vrati. Prvo da spomenemo bijeli luk. Bijeli luk je najopasniji prirodni neprijatelj gljivica. Usitnjen ili zarezan primjenjuje se direktno na oblast zahvaćenu gljivicama i obično veoma brzo donosi olakšanje. Da bi se postiglo potpuno izlječenje potrebno ga je koristiti kontinuirano tijekom dužeg vremenskog perioda. Drugo mjesto na našoj ljestvici zauzima jogurt. Ovaj osvježavajući napitak u sebi sadrži takozvane “dobre bakterije” koje su veoma korisne u borbi protiv gljivica. On se sasvim

Japanska jabuka ... sve o ovom ljekovitom voću !

Slika
Japanska jabuka kaki ili persimon, kako je često nazivaju, predstavlja veoma zanimljivo, ukusno i ljekovito voće. Odlikuje ga zlatno-žuta boja, glatka kora i karakterističan sladak ukus. Ovaj neobičan plod će nekoga podsjećati na paradajz, ali kad ga presiječete na pola, otkrićete da je ovo sočna voćka čije meso sadrži brojne ljekovite sastojke. Kao što se može pretpostaviti po samom imenu, kaki voće vuče poreklo iz dalekog Japana, gdje se mogu pronaći stabla stara nekoliko vijekova. Danas se ono uzgaja i širom Evrope, a u poslednje vrijeme javila se velika zainteresovanost i na našim prostorima. SASTAV I LjEKOVITA SVOJSTVA KAKI JABUKA Ukoliko obraćate pažnju na ishranu i na umjeren unos hrane, reći ćemo vam da kaki jabuka kalorije sadrži u umjerenoj količini. Tačnije, u 100 grama ove voćke nalazi se oko 70 kcal, a da pri tom ne sadrži ni malo masti. Osim toga, njegovo meso obiluje lako svarljivim vlaknima koja su sjajan pokretač probave. U 100 gr nalazi se oko 3,6 grama razli

Imate stvarno užasan dan? Evo lijeka :)

Slika
Najradije biste cijeli dan ostali u krevetu? Nekako ste preosjetljivi i samo što se ne rasplačete? Vrijeme je da preokrenete dan koji je očito krenuo po zlu. Evo nekih od načina na koji možete jaefikasnije popraviti svoj dan:  1. Pokrenite životne sokove Čuli ste za endorfin? Ovaj neurotransmiter naziva se i hormon sreće jer ga tijelo, na primjer, ispušta nakon vježbanja, pa se osjećamo sretno. Ako se osjećate potišteno, vrijeme je da ustanete i krenete u šetnju. Mala tjelesna aktivnost dovoljan je poticaj za oslobađanje hormona sreće. Slobodno uz šetnju dodajte i neki muzički miks. Svi znamo pjesme koje odmah podižu raspoloženje! 2. Uz doručak redovno popijte omega-3 dodatak prehrani (brže rješenje donosi čokolada). Omega-3 masne kiseline odlične su za mozak. Ako ih uzimate redovno, raspoloženje će vam se uskoro popraviti. Budite uporni, a za početak možete uzeti i dvije kapsule dnevno. Za brzo rješenje pojedite malo čokolade s minimalno 70 posto kakaoa. Gorka čokolada

Zabavom protiv visokog pritiska !

Slika
Zabava nije samo za djecu – i odrasli ljudi imaju potrebu za njom. I to ne samo emocionalnu, nego i fizičku. Nedavna Japanska studija potvrđuje da smijeh i slušanje omiljene muzike učinkovito smanjuju visoki krvni pritisak. U ovoj studiji, grupa starijih osoba s visokim krvnim pritiskom se okupljala nekoliko puta mjesečno. Zajedno su slušali muziku, pričali viceve i opuštali se. Nakon dva mjeseca, njihov krvni pritisak se smanjio za 6 jedinica. To je isto kao da su uzimali lijek, smršali 5 kg ili smanjili unos soli. Nije bezveze rečeno da je smijeh – najbolji lijek. Zbog toga se tokom predstojećih vikenda dobro zabavite i podijelite Vaše veselje s drugima. Zabava nikad nije bila zdravija, zato svoje vrijeme iskoristite na interesantan i zdrav način :)

NAJČEŠĆI MITOVI O ZDRAVOJ HRANI !

Slika
Neke namirnice čine se zdravim, ali to uopšte nisu. Otkrivamo vam najčešće mitove o zdravoj hrani čije razotkrivanje će vam pomoći da se hranite zdravije. Crni hljeb – Crni hljeb smatra se zdravom alternativom bijelom hljebu. No, nerijetko je riječ o običnom bijelom hljebu kojemu je dodata boja. Kako biste se uvjerili da zaista jedete zdravo, hljeb od integralnog brašna kupujte na provjerenom mjestu. Ledeni čaj  – Ledeni čaj najzdraviji je ako ste ga sami pripremili. Ledeni čajevi iz trgovine nerijetko sadrže različite dodatke i ukuse, te često imaju mnogo više kalorija nego što mislite. Stoga, ako želite zdravo osvježenje, najbolje je ledeni čaj sami pripremite. Riža  – Rižoto sa povrćem čini se dobrim i zdravim obrokom, zar ne? Iako jeste zdrav, nemojte zaboraviti da riža poput hljeba sadrži mnogo ugljikohidrata. Ako se želite hraniti zdravo, bez unošenja suvišnih kalorija, odlučite se za integralnu rižu. Salate sa prelivima – Salate su zdrave, ali samo ako i

''Ako nećete da vam lice izgleda poput suhe šljive, jedite suhe šljive''.

Slika
Jedan od najstarijih kineskih lijekova, ubai, napravljen je od suhe šljive. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja. Na vrhu liste od 24 vrste voća koje važe za moćne antioksidanse nalazi se svježa šljiva. Danas postoji više od 2.000 vrsta šljiva. Suha šljiva dva puta je veći antioksidans od suhih smokava i suhog grožđa. Zbog velike koncentracije vlakana, suhe šljive imaju veći laksativni efekt od svježih šljiva. I svježe i suhe, prava su mala riznica kalijuma, vlakana, vitamina K, a u tragovima može da se nađe i magnezijum i željezo. Vitamin C u plodovima svježe i suhe šljive omogućava da se željezo u organizmu što bolje iskoristi. Šljiva je također veoma bogata moćnim antioksidansima, fenolima, fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Dame koje vode računa o izgledu i zdravlju svog organizma treba da znaju da suhe šljive uništavaju slobodne radikale u krvi. A što je manje slobodnih radikala, manja je i mogućnost da koža lica poprimi izgled s

BUNDEVA - I LIJEK I HRANA !

Slika
Sa obiljem dragocijenih ljekovitih sastojaka, bundeva (Cucurbita pepo) nezaobilazna je namirnica na trpezi. Specifičnog ukusa i mirisa, ova jednogodišnja zeljasta biljka stigla je iz Južne Amerike, gdje je vijekovima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih starosjedilaca. Danas se jede u čitavom svijetu, od nje mogu da se pripremaju i slana i slatka jela, može da se jede živa, dinstana, pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utječe i svježe cijeđen sok. Ali, bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda, koji može biti težak i više od deset kilograma, već i zbog uljevitih sjemenki, od kojih se pravi karakteristično ulje, koje čuva sve korisne sastojke sjemenki, a zbog specifičnog ukusa daje posebnu aromu jelima. Odlično je kao dodatak salatama i čorbama. Ulje je bogato omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama koje povećavaju energiju organizma, poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa i obezbeđuju lijep izgled kože, kao i bolju funkciju centralnog n

ČETIRI ČAJA ZA LIJEČENJE ANEMIJE !

Slika
Blijeda koža i sluzokoža vidljivi su tek u teškim slučajevima anemije. Uglavnom su njeni simptomi prilično nejasni i neprimjetni. Pogođeni se obično žale na opštu slabost i nelagodu. Uz terapiju koju propiše doktor/ica dobro je piti i određene čajeve. Anemija ili smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca – eritrocita ili količine hemoglobina, može biti uzrokovana krvarenjem, oslabljenom proizvodnjom krvnih zrnaca, njihovom pojačanom razgradnjom ili kombinacijom ovih poremećaja. Ovo stanje može ozbiljno remetiti kvalitet života, a u težim slučajevima dovesti i do težih komplikacija. Zato se uvijek mora liječiti prema doktorskim uputama. Ipak, liječenje anemije uzrokovane nedostatkom željeza biće djelotvornije uz biljne čajeve. Naime, oni mogu pomoći stvaranju zaliha željeza u organizmu. Čaj od zimzelena    30 g suhih listova zimzelena kuhajte jednu minutu u litri vode, ostavite da odstoji 15 minuta, zatim procijedite. Pijte 2 šolje čaja, dva puta dnevno između obroka.  N

ČUDOTVORNI KEFIR !

Slika
Kefir je fermentirani mliječni proizvod osvježavajućeg okusa. Bogat vitaminima B kompleksa, kefir se još naziva i napitkom mladosti.Prema mnogim znanstvenim istraživanjima, kefir ima visoku nutritivnu, biološku i prehrambenu vrijednost.   Kefir je ukusan i hranjiv mliječni napitak porijetlom s Kavkaza. Prema legendi su zrnca i upute za njegovu pripremu starosjedioci dobili direktno od proroka Muhameda, zajedno sa zapoviješću o čuvanju tajne. Stanovnici Kavkaza, za koje se vjeruje da vitalnost i dugovječnost duguju upravo svakodnevnom korištenju ovog ljekovitog napitka, zaista su stoljećima ljubomorno čuvali tajnu priprave kefira. Zapravo, sve do trenutka kada se u priču uplela ljubav. Nažalost, nesretna ljubav – barem po jednog sudionika priče, princa Bek-Mirza Barchorova. Početkom 20.st. prelijepa Ruskinja Irina Sakharova odlučila ga je posjetiti u Kislovodsku, gradu na sjeveru Kavkaza, u namjeri da ga zavede i izmami od njega nekoliko dragocjenih zrnaca za pripravu kefira.

Za šta su korisne ČIJA SJEMENKE i kako ih koristiti!!!

Slika
One su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. Konzumirajući ove sjemenke izgledaćete mlađe, postaćete energičniji i osećat ćete se mnogo zdravije i vitalnije. Ako još niste imali dodira sa tako fenomenalnim proizvodom kao što su sjemena čija, ovaj članak će vam pomoći da upoznate sve njegove prednosti. Samo zdrav čovjek može biti sretan. Kako je divno što se priroda pobrinula i poklonila nam mnogo prirodnih produkata zahvaljujući kojima se mogu izliječiti mnoga oboljenja, ili sprečiti njihova pojava. Sjemena čija su poreklom iz Meksika, Asteci su ih neizostavno koristili. Ovaj nevjerovatno koristan proizvod sadrži 20% proteina, 34% masti, 25% dijetetskih vlakana, a takođe, i značajnu količinu antioksidanata. Posebno su bogati linolenskom kiselinom i drugim omega-3 nezasićenim masnim kiselinama. Pa, kakva je korist od svih ovih sastojaka? Smanjenje težine: Pošto ova sjemena apsorbuju dosta vode,

RECITE ZBOGOM GRIPI I PREHLADI!

Slika
Recept koji vam donosimo jednostavno morate zapamtiti jer sezona gripa i prehlade već nam kuca na vrata. Preduhitrite je i ostanite zdravi! Nagle vremenske promjene odličan su uzročnik prehlada i gripa. No, ne očajavajte, donosimo vam prirodni antibiotik koji ima snažno antiupalno djelovanje koje osim što jača imunitet ubija bakterije i uzročnike bolesti. Za razliku od sintetičkih antibiotika koje možete kupiti u ljekarnama ovaj lijek ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crijevnu mikrofloru te je u potpunosti siguran za upotrebu. Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava među koji imaju antiupalno, antikancerogeno i antioksidantsko svojstvo. Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crijevima. Potrebni sastojci: – 100 g sirovog meda – 1 žlica kurkume u prahu Pomiješajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i ulijte ih u čistu staklenu teglicu. Kako koristiti