Japanska jabuka ... sve o ovom ljekovitom voću !


Japanska jabuka kaki ili persimon, kako je često nazivaju, predstavlja veoma zanimljivo, ukusno i ljekovito voće. Odlikuje ga zlatno-žuta boja, glatka kora i karakterističan sladak ukus. Ovaj neobičan plod će nekoga podsjećati na paradajz, ali kad ga presiječete na pola, otkrićete da je ovo sočna voćka čije meso sadrži brojne ljekovite sastojke.
Kao što se može pretpostaviti po samom imenu, kaki voće vuče poreklo iz dalekog Japana, gdje se mogu pronaći stabla stara nekoliko vijekova. Danas se ono uzgaja i širom Evrope, a u poslednje vrijeme javila se velika zainteresovanost i na našim prostorima.

SASTAV I LjEKOVITA SVOJSTVA KAKI JABUKA

Ukoliko obraćate pažnju na ishranu i na umjeren unos hrane, reći ćemo vam da kaki jabuka kalorije sadrži u umjerenoj količini. Tačnije, u 100 grama ove voćke nalazi se oko 70 kcal, a da pri tom ne sadrži ni malo masti. Osim toga, njegovo meso obiluje lako svarljivim vlaknima koja su sjajan pokretač probave. U 100 gr nalazi se oko 3,6 grama različitih rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.

Kaki voće je fenomenalan izvor snažnih antioksidanasa poput katehina, a prisutna je i betulinska kiselina. Njihova kombinacija omogućava vašem organizmu dozu ljekovitih materija koje će vas zaštiti od pojave tumora. Osim toga, japanska jabuka pomaže i pri odbrani od infekcija i upala, a zanimljivo je da ovo voće predstavlja sjajan lijek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara.



Vitamin A, beta karoten, likopen i lutein nalaze se u ovom ukusnom plodu, a njihovo prisustvo donosi brojne zdravstvene beneficije za vaš organizam. Najznačajnije svojstvo ovih ljekovitih materija jeste da veoma uspešno jačaju imunitet i vrše detoksikaciju. Zajedno sakupljaju sve slobodne radikale i eliminišu ih iz tijela, pa se u Japanu kaki voće smatra saveznikom u borbi protiv starenja.
U samom mesu ove ukusne namirnice nalazi se i dosta vitamina C, koji će pored prethodno navedenih ljekovitih materija pomoći jačanje imuniteta. Ukoliko se japanska jabuka kaki tokom zime konzumira redovno, budite sigurni da ćete biti zaštićeni od prehlada, gripa i različitih upala.

Naposlijetku, ovo egzotično voće obiluje flavonoidima, tačnije kvercetinom. Ovo praktično znači da je kaki jabuka fenomenalan zaštitnik protiv kradiovaskularnih bolesti, prije svega visokog pritiska i povišenog holesterola.

UPOTREBA JAPANSKIH JABUKA ZA ZDRAVLJE
Japanska jabuka kaki je ukusno egzotično voće koje je slatko i vjerujemo da ćete ga zbog toga zavoljeti na prvi zalogaj. Ipak, ono zbog čega ćete se još više vezati za nju jesu zdravstvene koristi koje ona donosi za vas i vaš organizam.
Sprječava rak i maligna oboljenja
Kaki voće je prepuno antiokdisanasa koji imaju antikancerogeno dejstvo. Samim tim, ono se uspješno bori protiv slobodnih radikala koji su glavni uzročnici pojave malignih bolesti. Ove nuspojave ćelijskog metabolizma spriječićete ukoliko svakog dana konzumirate jednu japansku jabuku dnevno. Time ćete poboljšati opšte zdravstveno stanje, eliminisati sve štetne materije iz tijela i smanjiti rizik od pojave raka.
Jača imunitet bolje od tableta
Osim što sprječava maligna oboljenja, japanska jabuka kaki kao lijek može da se koristi i zarad jačanja odbrambenog sistema našeg organizma. Kao što smo već rekli, ovo voće obiluje vitaminom C, i pruža vašem tijelu čak 80 procenata njegovih dnevnih potreba. Samim tim, stimulisaće proizvodnju bijelih krvnih zrnaca koji su primarni borci protiv mikrobioloških, virusnih i gljivičnih infekcija.
Smanjuje telesnu težinu
Kaki voće je sjajan izbor za osobe koje žele da oslabe uz neku od dijeta. Obzirom da ne sadrži masti, a sa druge strane obiluje vlaknima, ovi ukusni plodovi su odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Ubrzaće metabolizam, a posebno je korisno da ga konzumirate ukoliko ste fizički aktivni, jer ćete na taj način dobiti dovoljno energije uz koju će vaše tijelo putem vežbanja eliminisati masti iz tijela.
Pospješuje bolje varenje
Poput većine voća, japanska jabuka ljekovita svojstva ima i u domenu pozitivnog uticaja na probavu i sistem za varenje. Vlakna koja se nalaze u njoj pomažu da digestivni trakt svari hranu na efikasniji način, lakše je provede kroz crijeva i dovedu do lakšeg pražnjenja. Samim tim, blago povećavaju lučenje želudačne kiseline i ublažavaju simptome opstipacije i dijareje. Sve u svemu, kaki voće je najbolje rešenje za sve one koji pate od problemima sa probavom i koji žele da na efikasan i brz način dovedu varenje u normalu.
Sprječava ubrzano starenje kože
Japanska jabuka je pravi bogati izvor vitamina A, za koji je opšte poznato da blagotvorno utiče na kožu. Pored njega, koncentracija beta-karotena, luteina i likopena daće joj pravi prirodni anti-age tretman, jer će spriječiti znakove preranog starenja poput bora, staračkih pjega, podočnjaka i opuštenih mišića. Osim toga, postoje saznanja da ovo voće eliminiše rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.
Odličan izbor za bolji vid
Kompleks B vitamina uz vitamin A dokazano pozitivno utiču na poboljšanje vida. Japanska jabuka kaki je pravi prirodni lijek kada je u pitanju očuvanje zdravlja očiju, pa vam savjetujemo da ga uvrstite u svoje prehrambene navike. Na taj način ćete spriječiti i makularne degenerativne promjene, kataraktu i noćno sljepilo.
Reguliše krvni pritisak
Kaki jabuke sadrže još jedan veoma bitan mineral koji je bitan za vaš organizam, a to je kalijum. Njega u ovom voću ima u značajnim količinama, pa stoga pozitivno utiče na regulaciju krvnog pritiska, povećavajući protok krvi kroz celo tijelo. Njegovim snižavanjem smanjuje se opterećenje kardiovaskularnog sistema i sprečavaju se pojave bolesti srca i krvnih sudova.
Odlično rješenje protiv malokrvnostiOsim što reguliše krvni pritisak, kaki voće je odličan stimulans za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. Tajna leži u visokim količinama bakra u ovim plodovima, koji blagotvorno utiče na nivo hemoglobina u krvi. Stoga je preporučljivo da ove jabuke jedu osobe koje pate od simptoma malokrvnosti, čime će poboljšati koncentraciju crvenih krvnih zrnaca.
Poboljšava metaboličke funkcije
Japanska jabuka kaki sadrži piridoksin, folnu kiselinu i tiamin koji su osnova za poboljšanje metaboličkih funkcija u organizmu. Redovno konzumiranje ovog voća davat će tijelu dovoljno energije koju će moću da iskoristi, čime pozitivno utiče na izgradnju mišića, poboljšava varenje i jača imuni sistem.


KAKO SE JEDE JAPANSKA JABUKA KAKI
Kaki  jabuka može da se konzumira kao svježa, sušena ili kuhana. Kada je ovo voće u pitanju, veoma je važno da znate da je poželjno oljuštiti njegovu koru. Razlog tome leži u činjenici da ona sadrži velike količine tianina, koji uzrokuje slabiju apsorpciju nekih značajnih materija iz namirnica. Sirove voćke možete isjeći na četvrtine ili je jednostavno jedite kao i običnu jabuku.
Ono što je još važno da znate kada se jede japanska jabuka kaki, jeste se ona ne smije konzumirati na prazan stomak. U tom slučaju može da dovede do pojave neprijatne dijareje, što je propraćeno i pojačanim gubitkom vode iz organizma.
Poželjno je da kaki jabuke upotrebljavate u ishrani nakon nekog većeg obroka, kao što je doručak. Na taj način ćete obezbediti dovoljno veliku količinu energije za svoj organizam koju će vaše tijelo potrošiti tokom dana.

Suhe japanske jabuke možete koristiti prilikom pravljenja raznih poslastica, kolača i sladoleda. Jako su ukusne pa ih slobodno ubacite i u ovsene pahuljice i zalijte jogurtom. Sveže voćke uvek možete upotrebiti i kao dodatak voćnim salatama, a posebno su dobre i u pudinzima.
Za ljubitelje kompota, reći ćemo da je japanska jabuka kaki još bolja ako se skuha u vodi sa dodatkom cimeta i malo limunovog soka. Ovaj fenomenalan obrok ostavite u frižideru da se malo prohladi i poslužite ga nakon ručka. Sjajan desert koji osvježava i daje telu mnogo zdravih i korisnih materija!

Ima li kaki jabuka loše strane?

Najveći rezervoar vitamina C – kaki jabuka ima i svoju tamnu stranu. Naučnici su otkrili da zbog velike količine tanina može doći do slabijeg usvajanja drugih hranljivih materija, poput vitamina A i beta-karotena, koji se takođe nalaze u ovim egzotičnim plodovima.
Pored navedenog, japanska jabuka kaki je snažan laksativ i kao što smo već napomenuli, ukoliko se jede na prazan stomak može izazvati dijareju. Ne bi trebalo da je koriste dijabetičari, jer zbog visokog sadržaja šećera, može uzrokovati neželjena dejstva.

NAPOMENA: Japansku jabuku možete pronaći u svakom većem supermarketu, probajte i uvjerite se osobno u njena ljekovita svojstva :)

Primjedbe