Postovi

Prikazuju se postovi od travnja 3, 2018

Fermentirana hrana - zdrava ili ne ?

Slika
Čini se da svaki dan dolaze nova znanstvena otkrića koja pokazuju vezu između bakterija u našim crijevima i zdravlja ostatka našeg tijela. Najbolji način da poboljšate svoje crijevne bakterije je konzumiranje fermentirane hrane koja je bogata hranjivim tvarima i probioticima. Kiseli krastavci, miješana zimska salata, kiseli kupus, ajvar, pinđur... sjećate se još ovih okusom i mirisom zamamnih teglica iz zimnice naših baka? Kisela fermentirana hrana našla je svoje mjesto u gastronomiji brojnih zemalja, pri tome svaka ima neko svoje tradicionalno jelo i pripravke koji su dobiveni fermentiranjem. Kod nas su to, primjerice, kiseli kupus, ukiseljeno povrće, kefir ili jogurt. Prehrana bogata šećerima, proizvodima na bazi kvasca, temeljena na jednostavnim ugljikohidratima; hrani i jača kolonije štetnih bakterija i gljivica. One su često i glavni krivac za razvoj ovisnosti i nekontrolirano unošenje šećera, slatkiša i slične nezdrave hrane. Uvođenjem fermentiranih proizvoda u svakodnevnu pr

Bukovače za snažniji imunitet !

Slika
Bukovača je ukusna jestiva gljiva i odlično pomoćno lekovito sredstvo. Kao gljivu koja jača imunitet vekovima su je koristili Kinezi, a krajem prošlog veka počeli su da je koriste i u Evropi. Imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje Bukovače su prava riznica vitamina, sadržavaju vitamine B, C, D i K, što je manje poznata činjenica čak i mnogim ljubiteljima te ukusne, mesnate gljive, ujedno s vrlo malo kalorija. Bukovače inače kao i ostale gljive spadaju među namirnice s najmanje kalorija, sadržavaju tek 15 kalorija po šalici. Sadržavaju i neznatne količine masti, što ih također čini idealnom dijetalnom namirnicom. Sve gljive sadržavaju i neki oblik imunostimulativnih antioksidanata. Ljekovita svojstva Bukovače imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Stručnjaci ističu njihov blagotvorni utjecaj na razinu lipida u krvi zbog visokog udjela vlakana i prirodnih tvari koje suzbijaju proizvodnju kolesterola. U zadnje vrijeme te su gljive izuzetno zanimljive kao izvor beta-(1,3

Kućni lijekovi protiv žgaravice!

Slika
Žgaravica je osjećaj boli i žarenja koji se javlja u srednjem dijelu prsa ili u gornjem srednjem abdomenu. Neugodan osjećaj se dodatno pogoršava u ležećem položaju. Povremena i blaga žgaravica nije zabrinjavajuća.U nastavku teksta donijet ćemo vam i efikasne načine rješavanja ovog neugodnog problemčića u kućnoj režiji. Sve ovisi o intenzitetu i učestalosti pojave žgaravice, no kod većine ljudi pomažu domaći recepti Mnogi imaju problem sa žgaravicom koja može imati različiti uzrok ili intenzitet. Što se zapravo događa u tijelu kada netko ima žgaravicu? Zbog određene hrane (masna i začinjena hrana, čokolada, agrumi, ocat, jaki čajevi, kava, alkohol, sok od rajčice itd.), primjene lijekova, hormonalnih promjena, loše funkcije mišića sfinktera koji zatvara kraj jednjaka prema želudcu i drugih zdravstvenih problema, želučana kiselina koja služi u probavi vraća se natrag jednjak. Uzrok može biti i stres, pa čak i manjak sna. Žgaravica može izazvati manje ili veće neugode i tegobe, kao

Preskaknje obroka i umor su povezani!

Slika
U dječjoj i adolescentskoj dobi redoviti obroci su od presudne važnosti. To je period kada tijelo intenzivno raste, a mozak mora upiti mnogo informacija. Kroz 5 obroka dnevno, odnosno 3 glavna i 2 međuobroka, dobivamo energiju za cijeli dan pun izazov,a u srednjoj i zreloj dobi preskakanje obroka dovodi do pojačanog umora, neuredne probave i općenite slabosti organizma što može narušiti kvalitet života. Redovita prehrana važna je u svakoj dobi U dječjoj i adolescentskoj dobi redoviti obroci su od presudne važnosti. To je period kada tijelo intenzivno raste, a mozak mora upiti mnogo informacija. Kroz 5 obroka dnevno, odnosno 3 glavna i 2 međuobroka, dobivamo energiju za cijeli dan pun izazova. Osim toga, redovita prehrana osigurava kalcij koji je važan za rast kostiju kod djece i održavanje normalne koštane mase kod odraslih te željezo i vitamine B skupine koji doprinose boljem pamćenju i koncentraciji. S druge strane, preskakanje obroka u srednjoj i zreloj dobi dovodi do pojačanog

Ako želite zdravo srce, jedite ove namirnice !

Slika
Briga za zdravlje srca počinje s razumijevanjem rizika i prepoznavanjem čimbenika rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Promijenite jelovnik i smanjite holesterol! Zob, bučino ulje, cejlonski cimet, orašasti plodovi, nar, artičoka, samo su neke od namirnica koje nutricionisti i liječnici preporučuju osobama koje imaju povišeni holesterol. Ako se te namirnice uključe u dnevni jelovnik, mogu i za dvadesetak posto sniziti visoke masnoće u krvi u samo tri mjeseca, i to bez lijekova.Nakon što se prehranom ne uspije sniziti povišena razina kolesterola, liječenje se nastavlja primjenom lijekova, no i tada, kako bi liječenje bilo uspješno, prehrana mora prilagođena. Opasnosti povišenog kolesterola Kolesterol je najpoznatija masnoća u organizmu, razlikujemo dobri HDL kolesterol od LDL lošeg kolesterola čija povećana razina u krvi uzrokuje moguće bolesti srca i krvnih žila, srčani i moždani udar. Visoki kolesterol ključni je rizični čimbenik za razvoj bolesti srca i krvnih žila. V

Otkrijte artritis na vrijeme!

Slika
Ova opaka bolest ne pogađa samo starije osobe. Ljudi svih dobi, uključujući djecu i mlađe odrasle osobe, mogu razviti artritis. Šta je artritis? Artritis je upalna reumatska bolest koja se ubraja u skupinu mišićnokoštanih bolest, koje su jedan od glavnih uzroka radne nesposobnosti u cijelom svijetu, te vodeći uzrok izgubljenih radnih dana u Europskoj uniji. Oko 100 milijuna Europljana boluje od mišićnokoštanih bolesti što je jednako cjelokupnoj populaciji Belgije, Njemačke i Austrije. Ova upalna bolest najčešće zahvaća zglobove šaka i stopala te vrlo brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti. Češće obolijevaju žene, uglavnom se javlja u dobi između 20. i 40. godine života. Okidač reumatskog artritisa je kombinacija nekoliko čimbenika, među kojima su nenormalni autoimuni odgovor, genetska predispozicija, virusna ili bakterijska infekcija, te loša prehrana. Kod reumatskih bolesti dolazi do razaranja kostiju i hrskavice što je praćeno oteklinama i bolnošću zglobova. Jednom