Postovi

Prikazuju se postovi od srpnja 6, 2018

NAPRAVITE SAMI - Balzam za usne od lavande!

Slika
Kad imate dobar recept za pravljenje balzama, bilo koje esencijalno ulje možete da koristite. Napravite balzam bez ulja ili lavandu zamijenite s nekim drugim, uljem ruže, narandže, kamilice, vanilije... Za ovaj balzam vam je potreban med, koji mu daje odličan ukus. Samo pazite da ne ližete usne previše. To će ih osušiti, što je suprotno onome što želite. Napomena: Ovaj balzam je prilično mekan pa je anjbolje da ga držite u kutijici Potrebno je: 4 kašike ulja (jojoba, badem ili masline) 1 kašika pčelinjeg voska 1 kašika meda ¼ kašike ulja vitamina E (ili 3 iscijeđene kapsule vitamina E) 7 kapi esencijalnog ulja lavande (ili nekog drugog) 1 kašika kakaa u prahu (ako hoćete) 1 kašika ruža za usne prirodne boje Priprema: Ugrijte ulja, vosak i med u maloj posudi, na vrlo laganoj vatri. Miješajte dok se vosak ne istopi u potpunosti. Sklonite sa vatre i brzo dodajte esencijalno ulje, vitamin E, kakao i ruž za usne. Dno posude stavite u plitku posudu s ledenom vodom, i nast

Azuki pasulj za sporije starenje !

Slika
Azuki pasulj je pravi pravcati šampion među pasuljima. Uglavnom se misli da je sve što je korisno - lošeg ukusa. A sve što je ukusno da mora biti neoprostivo štetno za naše zdravlje. Ali postoje li uopšte deserti koji istovremeno pročišćavaju organizam, otklanjaju toksine, regulišu nivo šećera u krvi, poboljšavaju cirkulaciju, ne štete zdravlju, a da su još i iznenađujuće ukusni u isto vreme? Ispada da zaista postoje! Pod uslovom da se deserti pripremaju od azuki pasulja! Ako ste ljubitelj azijske kuhinje, onda ste najverovatnije upoznati sa pastom od crvenog pasulja, ali da li ste znali koji mali crveni pasulj se koristi za kreiranje ovog jedinstvenog jela? To bi bio azuki pasulj, odličan izvor esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala. U principu, istraživanja su povezala azuki pasulj sa sporijim starenjem, poboljšanjem zdravlja srca, prevencijom raka, snižavanjem holesterola, smanjenim strukom i povećanom energijom. Pasulj je često sortiran u ishrani mnogih vegetarijan

Prirodom protiv raka prostate! NEVJEROVATNO

Slika
Precision Oncology iz Sjedinjenih Drzava ustanovila je da kombinacija triju prirodnih supstanci takoreci "otapa" celije raka prostate. Naucnim istraživanjem pod nazivom "Kombinatorni tretman prirodnim materijama" ustanovljeno je da postoje materije koje sprecavaju rast tumora kod raka prostate, jer dovode do kljucnih modulacija metabolizma celija raka. Ovo otkrice mozda omogucuje oboljelima da se protiv raka prostate bore hranom. A evo i koje su ove tri prirodne supstance: 1. Urolska kiselina 2. Kurkumin 3. Resveratrol Urolska kiselina se nalazi u pepelu jabuka, kurkumin u kurkumi, a resveratrol u crvenom grozdju. To bi znacilo da kombinacija jabuka, kurkume i crvenog grozdja djeluje protiv raka prostate, jer sadrzi kljucne sastojke koji sprecavaju razvoj ove vrste raka. Istrazivacki tim je dao i objasnjenje, koje glasi ovako: kombinacija urolske kiseline, kurkumina i resveratrola deluje tako sto onemogucava da celije raka prostate dobiju nesto sto im je potrebn

Jedno kuhano jaje može regulisati šećer u krvi! Pročitajte

Slika
Istrazivaci su otkrili da 4 jaja nedeljno moze smanjiti rizik od dijabetesa. Iako su, zna se, puna holesterola, jaja ipak mogu smanjiti opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2 za gotovo 40%. To upucuje na mogucnost da jaja mogu odigrati vaznu ulogu u zaustavljanju epidemije dijabetesa koja se siri svetom. Naucni tim sa Univerziteta u Finskoj, smatra da takav rezultat moze biti posljedica unosa hranjivih materija u jajima, te da se na taj nacin poboljsava metabolizam secera i ublazava upala koja dovodi do dijabetesa. Znamo svi koliko hrana utiče na naše zdravlje, te ne čude toliki apeli da konzumiramo što kvalitetnije namirnice. Sad nam na osnovu novih istraživanja stiže nešto drugačiji savjet – dovoljno je jedno kuvano jaje dnevno da reguliše nivo šećera u krvi. Jedna od najopakijih bolesti današnjice jeste dijabetes tip dva, od koje broj oboljelih neprestano raste. Međutim, u prirodi postoji rješenje koje blagotvorno djeluje na ovo oboljenje. Sve što vam treba jesu sirće, voda i kuva

Ovo su najefikasniji prirodni recepti za regulisanje krvnog pritiska!

Slika
Ako pritisak nije toliko visok da se mora regulirati tabletama, od pomoći može biti i ljekovito bilje. Smilje (Helichrysum italicum) snižava krvni pritisak, dobar je tonik za jačanje organizma, pomaže protiv kroničnog umora, snižava razine kolesterola, a rabi se i u čajnim mješavinama protiv kašlja. Riječ je o vrlo blagoj biljci, no svejedno bi se trebalo držati preporučenih količina. Kopriva (Urtica dioica) bogata je vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima. Čaj od ove biljke prepisuje se kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te tako olakšati stanje kod reumatizma i artritisa, ali i kao jedan od prvih izbora za liječenje povišenog krvnog pritiska. Odlična biljka s takvim učinkom je i celer koji se često koristi kao pomoć pri mršavljenju, ali celer također sadrži sastojke koji smanjuju loš kolesterol u organizmu i time ujedno utječe na smanjenje previsokog krvnog pritiska. Bogat je vitaminom A, magnezijem, natrijem i vitaminom K. Čaj se priprema