Kako se riješiti mitesera prirodnim putem?


Mitiseri nastaju kao posljedica pretjeranog lučenja sebuma lojnih žlijezda u kombinaciji s bakterijama, prašinom i ostalim nečistoćama. Oni se najčešće nalaze na području nosa, brade i čela, no mogu se javiti i na ostalim dijelovima tijela za koja je karakteristično pojačano lučenje sebuma.
U normalnim okolnostima, sebum štiti našu kožu od isušivanja, no na putu do površine kože može ostati zarobljen te uzrokovati zatvaranje pora i nastanak mitesera.

Njega suhe kože lica u šest koraka!

Jednom kada se pojave, miteseri se teško mogu trajno ukloniti bez pomoći dermatologa. No, uz pomoć nekoliko prirodnih pripravaka moguće je postići zadovoljavajuće učinke kod njihovog uklanjanja i sprječavanja ponovnog nastanka.

Limun i limeta

Limunov sok se često koristi kao efikasan kućni pripravak u borbi protiv mitesera s obzirom na to da djeluje na sužavanje pora, a osim toga čisti, dezinficira i uklanja mrtve stanice kože. Nanesite svježe iscijeđen sok limuna na lice i ostavite ga da djeluje preko noći. Ujutro isperite lice mlakom vodom.
Ako imate osjetljivu kožu lica ili osjetite produljeno peckanje, kožu odmah isperite. Pripazite i na direktno izlaganje suncu jer limun čini kožu fotoosjetljivom, tj. podložnom opeklinama.

Kako njegovati kožu sklonu miteserima?

Osim toga, limun možete pomiješati s medom te tako napraviti efikasan piling. Za izrazito masnu kožu možete dodati i žličicu jogurta. Dobivenom smjesom nježno masirajte kožu desetak minuta te potom isperite lice.

Recept: Maska za lice s aktivnim ugljenom protiv mitesera

Aktivni ugljen se u medicini koristi prilikom trovanja hranom, ali fantastično djeluje i kao magnet za nečistoće iz pora. Za ovaj recept koji će vam dati zavidan ten potrebne su:
  • 3 tablete aktivnog ugljena (možete ih kupiti u ljekarni po cijeni od 23 kune)
  • žličica soka aloe vere, a ako je nemate možete je zamijeniti s limunom.
  • žličica meda
  • pola žličice vode
Kada budete miješali sastojke, nemojte koristiti metalne žličice ili posudice jer aktivni ugljen izvlači toksine iz njih. Ugljen je najbolje smrviti kuhačom i zatim sve skupa pomiješati.
Masku je potrebno držati 10-15 minuta, a zatim je toplom vodom i kružnim pokretima isprati s lica. Nakon toga možete dodati piling za lice koji i inače koristite. Nakon pilinga dobro nahranite svoju kožu hidratantnom kremom. Već sljedećeg dana očekuje vas novo čišćenje lica, jer će sve ono što se dugo skrivalo pod vašom kožom izaći van.

Zobena kaša

Zobena kaša je vrlo efikasan pripravak u borbi protiv mitesera s obzirom na to da može izvući velik broj masnoća i ulja duboko iz kože lica. Skuhajte kašu kao kad je pripremate za jelo i potom ju ostavite da se ohladi. U toplu kašu dodajte med te ju nanesite na čistu kožu. Ostavite ju da djeluje 10 minuta i potom isperite.

Osjetljiva koža lica – kako ju njegovati?

Ako ovaj tretman ponavljate redovito, ubrzo biste trebali vidjeti rezultate. Umjesto meda, možete napraviti masku od zobene kaše i jogurta. Pomiješajte 3 žlice jogurta i 2 žlice zobenih pahuljica te potom dodajte žličicu soka od limuna. Nanesite dobivenu masku na lice i ostavite ju da djeluje desetak minuta. Nakon toga isperite lice toplom vodom. Ovaj tretman ne preporučuje se koristiti više od dva puta tjedno.

Crni papar i skuta

Maska od crnog papra i skute vrlo je učinkovita u uklanjanju i sprječavanju nastanka mitesera. Sve što trebate učiniti je promiješati žličicu crnog papra i skute te potom dobivenu smjesu nanijeti na područje prekriveno miteserima. Nakon nekoliko minuta, kada se smjesa osuši, isperite lice toplom vodom.

Recept: Maska protiv mitesera na nosu
Za ovaj recept će vam biti potrebna:
  • 1 i pol žličica želatine
  • pola žličice + 2 žlice vode odvojeno
  • 1 žličica zobenih pahuljica
  • 1 žličica sirovog meda
Dodajte u želatinu 2 žlice filtrirane vode, ostavite da odstoji 3 minute.
Zob usitnite u blenderu i zatim pomiješajte s pola šalice vode i medom, zatim to miješajte na srednje jakoj vatri sve dok smjesa ne postane gusta poput kaše.
Zatim u smjesu dodajte želatinu i miješajte sve dok se želatine ne ”stisne”.
Masku možete nanijeti na lice tek kada padne na temperaturu tijela.
Masku ostavite da djeluje 15-20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Smjesu možete čuvati u hladnjaku i svaki puta zagrijavati prije uklanjanja mitesera na nosu.

Kako biste zadržali mitesere što dalje od vaše kože vodite računa o zdravlju vaše kože.
  • Izbjegavajte debele slojeve pudera i šminke jer tako doprinosite začepljenju pora.
  • Uvijek dobro uklonite šminku te potom nahranite vašu kožu hidratantnim sredstvom.
  • Redovit piling uklonit će mrtve stanice kože, a kože će poprimiti njegovaniji izgled.
  • Izbjegavajte pušenje i konzumaciju alkohola, jer zapamtite svi štetni sastojci iz vašeg tijela – apsorbiraju se i putem kože.
  • Ako je potrebno, barem jednom mjesečno posjetite kozmetički salon i odaberite neki od programa za njegu lica ili jednostavno dopustite da vam kozmetičarka ovisno o vašem stanju predloži ono što je najbolje za Vas.
Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Primjedbe